ΑΘΗΝΑ
12:21
|
25.04.2024
Από αρχές Οκτωβρίου θα ισχύσει επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες και περαιτέρω κάλυψη σε περίπτωση μείωσης της κατανάλωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο για τον μήνα Οκτώβριο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με όσα είπε, από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες η οποία θα αφορά σε όλες τις παροχές, κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες που καθορίζονται από την μηνιαία κατανάλωση και η επιδότηση η οποία θα λάβουν, ενισχυμένη μάλιστα σε περιπτώσεις που οι καταναλωτές μειώσουν τις κιλοβατώρες που θα απορροφήσουν, είναι:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh καλύπτεται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh καλύπτεται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, καλύπτεται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, η επιδότηση θα καλύπτει, το 100% της αύξησης και θα ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια και αγρότες

Οι ειδικές ανακοινώσεις για τους μη οικιακούς καταναλωτές συμπεριλαμβάνουν επίσης κλίμακες κατανάλωσης. Συγκεκριμένα:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφάται το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το φυσικό αέριο

Όσο αφορά στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Σκρέκα εισάγεται ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν για παραγωγή ρεύματος, προκειμένου τα έσοδα να στηρίξουν νοικοκυριά και μικρομεσαίους αλλά και την υποστήριξη επενδύσεων σε νέα καύσιμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα