ΑΘΗΝΑ
22:15
|
25.03.2023
Το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έφερε πιο κοντά μας τον Ποσειδώνα φωτογραφίζοντας πιο καθαρά από ποτέ τον μακρινό, μπλε πλανήτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις  πιο καθαρές φωτογραφίες των δακτυλίων του Ποσειδώνα των τελευταίων δεκαετιών τράβηξε το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Περίπου τρεις δεκαετίες αφότου είχε φωτογραφίσει τον Ποσειδώνα το ιστορικό διαστημικό σκάφος Voyager 2, το 1989, φωτογραφήθηκαν μερικοί από τους «δυναμικούς δακτυλίους» του Ποσειδώνα ενώ άλλοι ποτέ έως τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο καθαρά.

Φωτογραφήθηκαν επίσης επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα, με πιο παράξενο τον Τρίτωνα που είναι καλυμμένος από παγωμένο συμπυκνωμένο άζωτο και ανακλά το 70% περίπου του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ πιο λαμπερός από τον ίδιο τον Ποσειδώνα.

Περαιτέρω παρατηρήσεις του Ποσειδώνα και του Τρίτωνα με το Webb προγραμματίζονται για το 2023.

Ο Ποσειδώνας, που απέχει από τον Ήλιο 30 φορές περισσότερο από ό,τι η Γη, έχει γοητεύσει τους αστρονόμους από τότε που ανακαλύφθηκε το 1846. Χρειάζεται 164 έτη για μια πλήρη περιφορά πέριξ του Ήλιου (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του). 

Το James Webb Space Telescope έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική NASA σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ESA και την καναδική CSA. Όπως και στην περίπτωση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έχει συμφωνηθεί ότι δικαιούνται τουλάχιστον το 15% του συνολικού χρόνου παρατήρησης με το Webb.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Γκόρντον Μουρ, συνιδρυτής της Intel και δημιουργός του νόμου του Μουρ

Τυφλός είδε ξανά μετά από αυτομεταμόσχευση ματιού

Και δεύτερη άδεια πώλησης τεχνητού κρέατος στις ΗΠΑ

Σε ομάδες γεννήθηκαν τα πρώτα άστρα του σύμπαντος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα