ΑΘΗΝΑ
02:54
|
10.05.2024
Πολλοί στην αυτόνομη διοίκηση λένε ότι θα μπορούσαν να χάσουν τα νέα τους δικαιώματα εάν η κυβέρνηση της Συρίας συμφιλιωθεί με την Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια δεκαετία μετά το πείραμά τους στην αυτοδιοίκηση, οι Κούρδοι της Συρίας φοβούνται ότι μια φαινομενική προσέγγιση μεταξύ της Δαμασκού και του εχθρού τους, της τουρκικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να τους κοστίσει τον τρόπο ζωής που κατέκτησαν με δυσκολίες.

Πριν ξεσπάσει η σύγκρουση στη Συρία, περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδοι της χώρας δεν είχαν το δικαίωμα να μάθουν την κουρδική γλώσσα στο σχολείο ή να γιορτάσουν τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης της Συρίας το 2011, οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από περιοχές του βορρά – ανοίγοντας τον δρόμο για μια «αυτόνομη διοίκηση» υπό την ηγεσία των Κούρδων να διευθύνει τα δικά της ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων όπου διδάσκονταν τα κουρδικά.

Ωστόσο, πολλοί στη λεγόμενη αυτόνομη διοίκηση υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να χάσουν τα νέα τους δικαιώματα εάν η κυβέρνηση της Συρίας συμφιλιωθεί με την Τουρκία – η οποία υποστήριξε τους αντάρτες κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2011 και έχει επιτεθεί σε κουρδικές συριακές περιοχές, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια .

«Εάν υποθέσουμε ότι αυτή η συμφωνία συμβεί, θα είναι το τελευταίο χτύπημα για την αυτόνομη διοίκηση που οικοδομήθηκε σε ένα σύστημα ισότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Αμπού Μπακρ, ένας 55χρονος κάτοικος της αυτόνομης ζώνης. .

Οι φόβοι προκύπτουν από μια προφανή ανάκαμψη των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας που ενθαρρύνεται από τη Μόσχα, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα