ΑΘΗΝΑ
12:58
|
19.04.2024
230 φάλαινες-πιλότοι έχουν αποκλειστεί σε παραλία της Τασμανίας και ψυχορραγούν στις όχθες της θάλασσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερες από 200 φάλαινες έχουν βρεθεί αποκλεισμένες και ψυχορραγούν σε μια απομακρυσμένη παραλία στη δυτική ακτή της Τασμανίας της Αυστραλίας.

Το ήμισυ του κοπαδιού, που θεωρείται ότι πρόκειται για φάλαινες πιλότοι, πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανό. Στην περιοχή έχουν σταλεί διασώστες.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις φάλαινες να αποκλειστούν σε μια αμμουδιά στην είσοδο του λιμανιού Μακκουάρι, την ίδια απομακρυσμένη τοποθεσία όπου συνέβη το χειρότερο προσάραγμα φαλαινών της Αυστραλίας πριν από δύο χρόνια, ενώ έρχεται μια μέρα μετά από έναν άλλο μαζικό αποκλεισμό στη βόρεια Τασμανία.

Την Τρίτη βρέθηκαν νεκρές 14 νεαρές φάλαινες φυσητήρες στο Κινγκ Άϊλαντ, στο στενό Μπας.

Οι ειδικοί σχεδίαζαν τη διάσωση των 230 φαλαινών που ανακαλύφθηκαν την Τετάρτη, αλλά η επιχείρηση θα ήταν «σύνθετη» λόγω της τοποθεσίας, ανέφερε σε δήλωση το Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Τασμανίας.

«Φαίνεται ότι περίπου τα μισά από τα ζώα είναι ζωντανά», δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Το Λιμάνι Μακκουάρι είναι μια μεγάλη, ρηχή είσοδος σε μια αγροτική περιοχή. Περισσότερες από τις φάλαινες αναμένεται να πεθάνουν μέσα στη νύχτα.

Οι ντόπιοι έχουν καλύψει τις φάλαινες με κουβέρτες και τις ρίχνουν κουβάδες νερό για να τις κρατήσουν στη ζωή.

Το τμήμα περιβάλλοντος της πολιτείας είπε ότι ειδικοί σε θέματα θαλάσσιας διατήρησης είναι καθοδόν και θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν εκείνες τις φάλαινες που είναι ακόμα αρκετά υγιείς για να επιβιώσουν.

Οι φάλαινες-πιλότοι είναι άκρως κοινωνικά θηλαστικά και είναι ευρέως γνωστά για την προσάραξη σε ομάδες επειδή ταξιδεύουν σε μεγάλες, δεμένες κοινότητες που βασίζονται στη συνεχή επικοινωνία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης, όταν σχεδόν 500 φάλαινες πιλότοι καθηλώθηκαν στο ίδιο λιμάνι. Περισσότερες από 380 από τις φάλαινες πιλότοι πέθαναν, αλλά περίπου 100 επέζησαν χάρη στους διασώστες.

Η επιστήμονας άγριας ζωής Βανέσσα Πιρότα είπε στο BBC ότι οι ομοιότητες μεταξύ της προηγούμενης προσάραξης και της τελευταίας- το ίδιο είδος, η ίδια τοποθεσία, την ίδια εποχή του χρόνου – είναι «ασυνήθιστες» και ανησυχητικές.

Οι φάλαινες μπορεί να «κάνουν λάθος πλοήγηση», να ακολούθησαν έναν άρρωστο ή αποπροσανατολισμένο ηγέτη ή να τρόμαξαν σε πιο ρηχά νερά, πρόσθεσε.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο – αλλαγές στο περιβάλλον, τη θερμοκρασία του νερού ή τα ενδιαιτήματα των θηραμάτων θα μπορούσαν να πετάξουν τις φάλαινες. Αλλά οι λόγοι πίσω από τον προσάραξη των φαλαινών παραμένουν «μυστήριο», λέει η βιολόγος, όπως και γιατί το πρόβλημα εντοπίζεται στην Τασμανία .

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι ομάδες κητών εξοκείλουν αφού αναζητούν τροφή πολύ κοντά στις ακτές. Υπάρχει πολλή θαλάσσια ζωή στην περιοχή – περισσότερα ζώα θα μπορούσαν να σημαίνουν περισσότερα περιστατικά – και υπάρχουν επίσης πολλά ρεύματα που διασταυρώνονται με τη στεριά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα