ΑΘΗΝΑ
12:23
|
04.05.2024
Ευρωβουλευτές, μέλη της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, επέκριναν τις ισραηλινές αρχές για την έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες πώλησης του λογισμικού Pegasus.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου  για τις υποκλοπές (γνωστή και ως PEGA) με επικεφαλής τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Γερούν Λέναερς επέκριναν σήμερα τις ισραηλινές αρχές για έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες πώλησης του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus σε κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ελλάδα) που το χρησιμοποίησαν σε βάρος αντιπάλων τους.

Αρνητικά είδαν και την άρνηση της πολωνικής κυβέρνησης να συναντηθεί μαζί τους στη διάρκεια επίσκεψης που ολοκλήρωσαν νωρίτερα μέλη της εξεταστικής επιτροπής σήμερα στη Βαρσοβία.

Η ευρωβουλευτής Sophie in ’t Veld, που είναι εισηγήτρια της έρευνας, επανέλαβε ότι η επιτροπή ενημερώθηκε πως η ισραηλινή εταιρία πώλησης του λογισμικού Pegasus, Group NSO, πούλησε spyware σε 14 κυβερνήσεις της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας άδειες εξαγωγής που εκδίδονται από την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Γιατί επιτρέπεται η NSO να δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να διεξάγει τα οικονομικά της,μέσω του Λουξεμβούργου, να πουλάει τα προϊόντα της σε τώρα 12 κράτη μέλη, προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να παραβιάσουν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και να επιτεθούν στη δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;». Και πρόσθεσε, πετώντας το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ:

«Το Ισραήλ, που είναι σύμμαχός μας, θα πρέπει να «συνεργαστεί μαζί μας για την προστασία των πολιτών μας».

Μέλη της αρμόδιας υποεπιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις και τα παράνομα λογισμικά αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου. Η δε έκθεση της επιτροπής με τα ευρήματα και τις συστάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, πλην απροόπτου, στις 8 Νοεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα