ΑΘΗΝΑ
15:41
|
06.06.2023
Ένας στους τέσσερις νέους αυτοαπασχολούμενους στις χώρες της ΕΕ δεν έχει...στον ήλιο μοίρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φτώχεια και συνεχή αγώνα για βιοπάλη για εκατομμύρια νεαρούς Ευρωπαίους αυτοαπασχολούμενους καταγράφει η τελευταία  έκθεση της Eurostat  που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων Ευρωπαίων αυτοαπασχολούμενων άνω των 18 ετών, για την ακρίβεια το 23,6% στις χώρες της ΕΕ είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020 αυτή ήταν η πιο μεγάλη κατηγορία πληθυσμού στην ΕΕ που είδε να γίνεται ακόμη φτωχότερη αφού αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα φθάνοντας στο 23,6% από το 22,6%.

Δεν είναι όμως μόνον οι νεαροί Ευρωπαίοι που ζουν εγκλωβισμένοι στη μιζέρια και στη φτώχεια αλλά και οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και ορισμένες άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Ειδικότερα, από το 2020 ως το 2021, αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων αυτών των κατηγοριών που φτώχυναν περισσότερο ή ένιωσαν στο πετσί τους τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,6%, των συνταξιούχων κατά 0,6% και ορισμένων υπαλλήλων κατά 0,3%.

Σε εθνικό επίπεδο, η Ρουμανία κατά 70,8%, η Πορτογαλία κατά 32,4% και η Εσθονία κατά 32,2% είχαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχολούμενων που είναι στα πρόθυρα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ειδικά η Ρουμανία είχε τις χειρότερες επιδόσεις σε αυτό το θέμα αφού ο αριθμός των απειλούμενων με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε πάνω από 5% μεταξύ 2020 και 2021.

Πιο καλά τα πήγαν η Ιρλανδία και η Ουγγαρία όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά αυτοαπασχολούμενων που είναι στα πρόθυρα φτώχειας και αποκλεισμού μεταξύ 2020-21 καθώς τα ποσοστά αυτά αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 3,2% στην περίπτωση της Ιρλανδίας και κατά 3,7% στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των Ντεμιρτάς-Γιουκσεκντάγκ

Ποροσένκο: Με τις συμφωνίες του Μινσκ αγοράσαμε χρόνο

Qatargate: Νέα έρευνα σε γραφεία ευρωβουλευτών

Debate: Αν είσαι αριθμολόγος… take five, έχεις πολλά να μας πεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα