ΑΘΗΝΑ
08:14
|
19.04.2024
Για προσπάθεια των ΗΠΑ να αμαυρώσουν την εικόνα της, κάνει λόγο η Πιονγκγιάνγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε, χθες Τετάρτη, τις φήμες για προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ρωσία, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτες» προσπάθειες των ΗΠΑ να αμαυρώσουν την εικόνα της.

«Πρόσφατα, οι ΗΠΑ και άλλες εχθρικές δυνάμεις αναφέρθηκαν σε παραβίαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαδίδοντας μια φήμη για συναλλαγές όπλων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Ρωσίας…. Ουδέποτε κάναμε εξαγωγές όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία στο παρελθόν και δεν σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο για το μέλλον», ανέφερε το κρατικό κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η δήλωση αποδίδεται δημοσιογραφικά, χωρίς να τον κατονομάζει, στον επικεφαλής του Γενικού Γραφείου Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το KCNA ανέφερε ότι ο αξιωματούχος κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να κάνει «απερίσκεπτες παρατηρήσεις» και να «κρατήσει το στόμα της κλειστό».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αναφέρθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια αποχαρακτηρισμένη εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Βόρεια Κορέα ήταν σε διαδικασία πώλησης όπλων στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ να εισάγει ή να εξάγει όπλα.

Το απόθεμα φέρεται να περιελάμβανε εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες, καθώς οι προσπάθειες της Μόσχας να μειώσει τις σοβαρές ελλείψεις εφοδιασμού στην Ουκρανία επιδεινώθηκαν από τους ελέγχους των εξαγωγών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τις κυρώσεις.

Ο Κορεάτης αξιωματούχος, πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν αναγνώρισε ποτέ τις «παράνομες» κυρώσεις του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν ως απάντηση στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ, προσθέτοντας ότι το εμπόριο όπλων αποτελεί νόμιμο δικαίωμα που χαρακτηρίζει ένα κυρίαρχο κράτος».

«Αλλά εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Δεν έχουμε εξάγει ποτέ όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία στο παρελθόν και δεν σχεδιάσζουμε να το κάνουμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σίγουρο από πού προήλθε η φήμη που διαδίδουν οι ΗΠΑ, αλλά έχει στόχο να αμαυρώσει την εικόνα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».

Παρά την διάψευση για πωλήσεις όπλων, η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ότι ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη σύγκρουση και τόνισε ότι η ρωσική στρατιωτική δράση αποτελεί μια δικαιολογημένη απάντηση στη Δυτική «ηγεμονική πολιτική».

Τον περασμένο Ιούλιο, η Βόρεια Κορέα έγινε η μόνη χώρα εκτός από τη Ρωσία και τη Συρία που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των εδαφών, του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Με πληροφορίες από Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα