ΑΘΗΝΑ
12:07
|
26.04.2024
Η Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος και της ελευθερίας του λόγου αντιπαραβάλλεται με το ιδιωτικό δικαίωμα στην απόρριψη λόγου που αναπαράγει μίσος και βία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φλόριντα ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αποφασίσει εάν οι πολιτείες μπορούν να αναγκάσουν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να φιλοξενούν περιεχόμενο που θα προτιμούσαν να αφαιρέσουν – δημιουργώντας μια πιθανή μάχη ορόσημο για τα δικαιώματα ψηφιακής ομιλίας και τη διαχείριση περιεχομένου που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη σχέση της χώρας με την Πρώτη Τροποποίηση του Συντμάτος.

Σε μια αναφορά που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο την Τετάρτη, ο γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα υποστήριξε ότι η κυριαρχία των μεγάλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η ικανότητά τους να προωθούν τις απόψεις ορισμένων χρηστών έναντι άλλων σημαίνει ότι είναι κρίσιμο για τους δικαστές να σταθμίσουν το ζήτημα.

Στο επίκεντρο της δικαστικής μάχης βρίσκεται ένας νόμος της Φλόριντα, ο SB 7072, που επιτρέπει στους πολιτικούς υποψηφίους να μηνύσουν τις εταιρείες κοινωνικών μέσων αν μπλοκαριστούν ή αφαιρεθούν από τις πλατφόρμες για περισσότερες από 14 ημέρες.

Οι αντίπαλοι που εκπροσωπούν τη βιομηχανία τεχνολογίας NetChoice είχαν προβεί σε αγωγές για να μπλοκάρουν αυτόν τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε τα δικαιώματα της Πρώτης Συνταγματική Τροποποίησης των ιδιωτικών εταιρειών. Νωρίτερα φέτος, ένα ομοσπονδιακό εφετείο συμφώνησε με αυτό το σκεπτικό, οδηγώντας στην αίτηση της Φλόριντα για παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα.

Τα μέλη του NetChoice περιλαμβάνουν τον ιδιοκτήτη του Facebook και του Instagram Meta Platforms Inc, τη μητρική εταιρεία Alphabet Inc της Google και την εταιρεία Twitter Inc.

Η απόφαση έρχεται μέρες αφότου ένα διαφορετικό ομοσπονδιακό εφετείο, το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ ένας παρόμοιος νόμος του Τέξας που είχε επίσης αμφισβητηθεί από το NetChoice.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι εάν η νομοθεσία SB 7072 επικρατήσει στη νομική πρόκληση, οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να αναγκαστούν να φιλοξενήσουν μνήματα spam, ρητορική μίσους και άλλο προβληματικό υλικό στις πλατφόρμες τους. Θα μπορούσε επίσης να ξαναγράψει δεκαετίες προηγούμενου της Πρώτης Τροποποίησης που απαγόρευε στις κυβερνήσεις να εξαναγκάζουν τον ιδιωτικό τομέα να φιλοξενεί πολιτικές ομιλίες, δήλωσαν.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντης, Ρεπουμπλικανός, υπέγραψε τον νόμο της πολιτείας τον Μάιο του 2021, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητος για να αποτραπεί η «λογοκρισία» από τη «Big Tech». Η κίνηση έγινε καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν το Facebook και το Twitter για την απαγόρευση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αφού επαίνεσε τους υποστηρικτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι ομάδες τεχνολογικής υποστήριξης προσπαθούν να διατηρήσουν τα δικαιώματα για τη ρύθμιση του περιεχομένου των χρηστών όταν πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε βία, καθώς επικαλούνται ανησυχίες ότι οι μη ελεγχόμενες πλατφόρμες θα επιτρέψουν σε εξτρεμιστές όπως υποστηρικτές των Ναζί, τρομοκράτες και εχθρικές ξένες κυβερνήσεις.

Το 11ο Εφετείο διαπίστωσε τον Μάιο ότι το μεγαλύτερο μέρος του νόμου παραβίαζε το δικαίωμα των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης στην ελευθερία του λόγου σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την απόφαση ενός δικαστή κατώτερου δικαστηρίου.

Επίσης τον Μάιο, το Ανώτατο Δικαστήριο, με ψήφους 5-4, μπλόκαρε προσωρινά τον νόμο του Τέξας, ενώ τα κατώτερα δικαστήρια εξέτασαν την αμφισβήτηση του NetChoice.

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το Εφετείο του Πέμπτου Περιφερειακού Εφετείου να επικυρώσει τον νόμο του Τέξας έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση από το Ενδέκατο Εφετείο νωρίτερα φέτος που έκρινε τον νόμο της Φλόριντα ως αντισυνταγματικό – δημιουργώντας μια δικαστική διαμάχη που καθιστά πιθανότερο να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα