ΑΘΗΝΑ
05:56
|
25.04.2024
Πλήθος κόσμου στους δρόμους των Βρυξελλών κατά κατά των «φουσκωμένων» λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δρόμοι των Βρυξελλών πλημμύρισαν με κόσμο, χθες Τετάρτη, που άφησε τους καναπέδες για να διαμαρτυρηθεί για τις αυξήσεις των τιμών σε καύσιμα και βασικά αγαθά.

Τα βελγικά συνδικάτα, διοργανωτές της διαδήλωσης, απηύθυναν έκκληση στους Βέλγους πολιτικούς, αναθέτοντας το βάρος σε αυτούς να αμβλύνουν την οικονομική κρίση, να εξασφαλίσουν αυξήσεις μισθών και να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών οι διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από 10.000.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι η χώρα βιώνει μια αδικαιολόγητη αύξηση στις τιμές των λογαριασμών ενέργειας. Ισχυρίζονται ότι ο μέσος λογαριασμός ενέργειας των νοικοκυριών τριπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 700 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Εργασίας του Βελγίου, Τιερί Μποντσόν, δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να πληρώνουμε, αλλά ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε». Αν και οι περισσότεροι Βέλγοι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, πρόσθεσε ο Μποντσόν.

Στα πανό μέσα στο πλήθος διακρίνονταν τα συνθήματα: «Παγώστε τις τιμές, όχι τους ανθρώπους» ή «Όλα ανεβαίνουν εκτός από τους μισθούς μας». Οι διαδηλωτές εμφάνισαν επίσης πανό που ζητούσαν αλλαγές στον νόμο για την «ευημερία των εργαζομένων» του 1996 ώστε να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται αυξήσεις μισθών με την εργοδοσία.

Η Μιράντα Ουά Λενς, εκπρόσωπος του βελγικού Γενικού Εργατικού Ιδρύματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι σε μια τέτοια κρίση. «Έχουμε πολυσύνθετο τρόπο διακυβέρνησης. Έχουμε το φλαμανδόφωνο βορρά, όπου δεν κάνουν τίποτα. Και έχουν τα χρήματα, αλλά λένε ότι θέλουν υπό έλεγχο τα ισοζύγια των δημόσιων οικονομικών τους και άρα δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη. Αλλά πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους τώρα», είπε η εκπρόσωπος.

Ενώ οι ενεργειακές εταιρείες πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ, το βιοτικό επίπεδο του μέσου πληθυσμού στο Βέλγιο έχει πέσει κατακόρυφα και οι διαδηλωτές απαιτούν από τις βελγικές αρχές να αντλήσουν πρόσθετους πόρους από αυτές τις εταιρείες για να καταπολεμήσουν την αύξηση των τιμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα