ΑΘΗΝΑ
00:11
|
27.04.2024
Το 45,7% των κατοίκων της περιοχής είναι Καθολικοί ή προέρχονται από καθολικό υπόβαθρο σε σύγκριση με το 43,48% που έχουν προτεσταντικές ή άλλες χριστιανικές καταβολές. 
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Καθολικοί ξεπερνούν σε αριθμό τους Προτεστάντες στη Βόρεια Ιρλανδία για πρώτη φορά από το 1921, όταν η Βρετανία απέκλεισε έξι κομητείες από την υπόλοιπη Ιρλανδία για να δημιουργήσει μια οντότητα όπου τα δύο τρίτα των κατοίκων ήταν Προτεστάντες.

Τα αποτελέσματα από την απογραφή του 2021 που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το 45,7% των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας είναι Καθολικοί ή προέρχονται από καθολικό υπόβαθρο σε σύγκριση με το 43,48% που έχουν προτεσταντικές ή άλλες χριστιανικές καταβολές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 το 45% των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν Καθολικοί και το 48% Προτεστάντες. 

Τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των Καθολικών έκλεισαν σταδιακά το χάσμα, μια μέτρηση που παρακολουθήθηκε προσεκτικά, καθώς έτειναν να ταυτίζονται ως Ιρλανδοί ενώ οι Προτεστάντες ως Βρετανοί. Η απογραφή, η πρώτη μετά το Brexit, έδειξε μια χαλάρωση της βρετανικής ταυτότητας, καθώς το 31,86% των κατοίκων αυτοπροσδιορίζονται μόνο ως Βρετανοί, το 29,13% ως μόνο Ιρλανδοί και το 19,78% μόνο ως Βόρειοι Ιρλανδοί, σε αντίθεση με 40%, 25% και 21% το 2011, αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με την απογραφή, που δημοσιεύτηκε από την Υπηρεσία Στατιστικών και Ερευνών της Βόρειας Ιρλανδίας, η περιοχή έχει επίσης τον υψηλότερο πληθυσμό της από το 1921, δηλαδή 1,9 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 5% από το 2011. Ωστόσο ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά σχεδόν 25% σε σχέση με το 2011.

Στις εκλογές του Μαΐου, το Σιν Φέιν, το οποίο κάποτε θεωρούνταν η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Irish Republican Army) ξεπέρασε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα ως το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, ενισχύοντας τις εκκλήσεις του για δημοψήφισμα για την ενότητα της Ιρλανδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα