Στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στην οποία θα συμμετάσχουν 44 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Τουρκία.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που ανέλαβε τον περασμένο Μάιο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ένα «βήμα» διαλόγου με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των 27 χωρών της ΕΕ, χώρες που γειτονεύουν με τα μέλη της ΕΕ και υποψήφιες προς ένταξη χώρες (όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων).
Η πρόσκληση στάλθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο της εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.Εκτός από τις χώρες μέλη της ΕΕ, προσκλήθηκαν οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Ισλανδία, η Γεωργία, η Τουρκία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ και το Λιχτενστάιν. Παρούσα θα είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τσεχικές διπλωματικές πηγές επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα είναι να συζητηθούν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» και «να ενισχυθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου». Θα επιχειρηθεί αυτή η σύνοδος ηγετών της ΕΠΚ να πραγματοποιείται μία ή και δύο φορές ετησίως.
Εκτός της ολομέλειας, προβλέπονται διμερείς συναντήσεις, στρογγυλά τραπέζια και δείπνο με την ολοκλήρωση των εργασιών της.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ διαβεβαίωσε ότι η ΕΠΚ δεν θα είναι μια «εναλλακτική» λύση αντί της διεύρυνσης της Ένωσης.