ΑΘΗΝΑ
07:56
|
25.04.2024
Καζάνι που βράζει θυμίζει το Ιράν απ'άκρη σε άκρη. Ο άδικος χαμός της 22χρονης Μαχσά Αμινί έβαλε φωτιά στο κομμάτι της νεολαίας που ασφυκτιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις στο Ιράν για τον άδικο χαμό της 22χρονης Μαχσά Αμινί την περασμένη Παρασκευή μετά τη σύλληψή της από την ιρανική αστυνομία «ήθους» στην Τεχεράνη επειδή δεν είχε καλύψει «επαρκώς» τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Οι αδιαφανείς συνθήκες κατά τις οποίες η κοπέλα κατέρρευσε μετά την σύλληψή της και οδηγήθηκε αργοπορημένα στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε έχουν προκαλέσει οργή σε εκατομμύρια Ιρανούς. Αυτός ο λαός ταλανίζεται εδώ και χρόνια από ένα συνδυασμό άσχημων οικονομικών δοκιμασιών και ελλείψεων εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και των καταστροφικών αμερικανικών και άλλων δυτικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας της ιρανικής ηγεσίας να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις σε μία σειρά από οικονομικά, κοινωνικά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων και την καταπίεση των γυναικών από το αυστηρό ισλαμικό καθεστώς.

Δεν θα πρέπει, στο κάτω-κάτω να ξεχνάμε πως το Ιράν είναι μία χώρα με τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, πέρα από τις άλλες σημαντικές δυνατότητες οικονομικής αυτάρκειας σε αγροτικά προϊόντα, βιομηχανική παραγωγή, μεταποίηση, κ.λπ.

Δεκάδες οι νεκροί διαδηλωτές;

Ελάχιστοι γνωρίζουν με σιγουριά πόσοι άνθρωποι (διαδηλωτές αλλά και αστυνομικοί) έχουν σκοτωθεί από το περασμένο Σάββατο ως σήμερα στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων  που έχουν ξεσπάσει όχι μόνον στην Τεχεράνη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως Σιράζ, το Ταμπρίζ, το Μασχάντ.

Ιρανικά δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία όπως το Ρόιτερς και το ΑΡ μετέδιδαν ως το μεσημέρι το συνολικό θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων. Στη συνέχεια, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε το θάνατο συνολικά 17 ατόμων στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομικών ενώ παράλληλα η νορβηγική ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν» (Iran Human Rights)  μετέδωσε σήμερα το απόγευμα πως οι νεκροί ξεπερνούν ήδη τους 31 αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από άλλη ανεξάρτητη πηγή.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μεταξύ των οποίων το Τουίτερ έχουν κατακλυστεί τις τελευταίες μέρες από βίντεο που δείχνουν νεαρούς άνδρες και γυναίκες να διαμαρτύρονται στους δρόμους για τον άδικο χαμό της Αμινί. Καταγράφουν επίσης πλήθος κοριτσιών να βγάζουν την χιτζάμπ και να την καίνε χορεύοντας γύρω από πρόχειρα πύρινα οδοφράγματα που στήνουν κοντά στους χώρους διαδήλωσης ή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

 «Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν στην επαρχία του Κουρδιστάν από όπου η Αμινί καταγόταν. Αυτές οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Ιράν: Νέες διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης για τη μαντίλα

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ…στην αστυνομία ήθους

Στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων προχώρησαν σήμερα οι ΗΠΑ σε βάρος της ιρανικής αστυνομίας ήθους καθώς και σε πολλούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, με αφορμή «τη βία εναντίον διαδηλωτών» αλλά και τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι κυρώσεις αυτές «αποδεικνύουν τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε υποκριτικά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην ανακοίνωσή της, ενώ είναι φανερό πως οι ΗΠΑ αξιοποιούν την περίσταση για να κλιμακώσουν την πίεση σε βάρος της ιρανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατήγγειλε «τη βάναυση επίθεση εναντίον των θαρραλέων γυναικών» που διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν. Την χαρακτήρισε μάλιστα «προσβολή στην ανθρωπότητα» και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα