ΑΘΗΝΑ
17:44
|
07.05.2024
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα βήματα του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που το 2018 μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων, σκέφτεται να ακολουθήσει η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας.

Όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Λιζ Τρας, ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό της Γιαΐρ Λαπίντ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης της βρετανικής πρεσβείας, στην αμφισβητούμενη, ιερή για τους Παλαιστίνιους, πόλη της Ιερουσαλήμ.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ανακινείται το ζήτημα, καθώς και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για την ηγεσία των Τόρις, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είχε κάνει αναφορές για τη σημασία της τοποθεσίας της βρετανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, σε επιστολή της προς φιλοϊσραηλινούς κύκλους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στεγάζει την πρεσβεία του στο Τελ Αβίβ εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ορίσει την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσά του, κόντρα στους Παλαιστινίους που τη θεωρούν και δική τους ιερή πόλη και τη διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Εκτός από τις ΗΠΑ, το Κοσσυφοπέδιο, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καθώς οι περισσότερες χώρες εκτιμούν ότι το τελικό καθεστώς της πόλης θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί μέσω ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Πυρά από Βραζιλία, Βενεζουέλα κατά Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα