ΑΘΗΝΑ
20:57
|
26.04.2024
Η εκπρόσωπος Τύπου των Φιλιππίνων δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μάρκος είναι ο μόνος αρχηγός κράτους με τον οποίο έχει συναντηθεί ο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Φιλιππινέζος ομόλογός του, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, πραγματοποίησαν σήμερα τις πρώτες τους κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ψηλά στην ατζέντα τους.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Μάρκος, γιος του εκλιπόντος προέδρου των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος, ανέλαβε την εξουσία της χώρας τον Ιούνιο. Η εκπρόσωπος Τύπου των Φιλιππίνων, Τρίξι Κρουζ-Άντζελες, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μάρκος είναι ο μόνος αρχηγός κράτους με τον οποίο έχει συναντηθεί ο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη.

Καθώς οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήθελε να συζητήσει για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας καθώς και για τον κορονοϊό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ευχαρίστησε τον Μάρκος που αντιτάχθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας είναι κάτι που εκτιμάται πολύ από όλες τις χώρες της περιοχής και ειδικά τις Φιλιππίνες», ανέφερε ο Μάρκος.

Οι Φιλιππίνες είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και ζωτικής στρατηγικής σημασίας σε περίπτωση που οι ΗΠΑ τηρήσουν την πρόσφατη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν από ενδεχόμενη κινεζική επίθεση. Ο πρεσβευτής της Μανίλα στις ΗΠΑ και συγγενής του Μάρκος, δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei αυτόν τον μήνα ότι οι Φιλιππίνες θα επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές βάσεις του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ταϊβάν μόνο «εάν είναι σημαντικό για εμάς, για τη δική μας ασφάλεια».

Η συνάντηση με τον Μπάιντεν έρχεται 36 χρόνια αφότου ο πατέρας του Μάρκος οδηγήθηκε στην εξορία από μια εξέγερση «λαϊκής εξουσίας». Ο νέος πρόεδρος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια, ενώ έχει κριθεί ένοχος για περιφρόνηση δικαστηρίου καθώς αρνήθηκε να συνεργαστεί με δικαστήριο της Χαβάης που έκρινε ότι η οικογένεια Μάρκος πρέπει να πληρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια καταχρασμένου δημοσίου χρήματος σε θύματα που υπέστησαν κακοποίηση κατά τη διάρκεια της εποχής του στρατιωτικού νόμου του πατέρα του.

Ο Μάρκος έχει αρνηθεί ότι η οικογένειά του καταχράστηκε δημόσιο χρήμα και έχει διπλωματική ασυλία ως αρχηγός κράτους, κάτι που δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Φιλιππίνες τον Ιούνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα