ΑΘΗΝΑ
13:38
|
26.04.2024
Προειδοποίησε επίσης το Πεκίνο σε περίπτωση που παραβιάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα, επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε, χθες το βράδυ.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Όταν ρωτήθηκε αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν σε πόλεμο εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε μονολεκτικά: «ναι».

Παρόλα αυτά, Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε πως πρόθεσή του δεν είναι να «ενθαρρύνει» τις αρχές της νήσου να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. «Υπάρχει η πολιτική της μιας Κίνας και η Ταϊβάν κάνει τις δικές της κρίσεις για την ανεξαρτησία της. Δεν κινούμαστε, δεν τους ενθαρρύνουμε να είναι ανεξάρτητοι – αυτή είναι δική τους απόφαση», είπε.

Η Ταϊπέι απάντησε στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου χαιρετίζοντας «την σταθερή δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ασφάλεια στην Ταϊβάν», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη «στενή συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας» με την Ουάσιγκτον.

Μόλις νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή της Κίνας.

Το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει ακόμη στις τελευταίες δηλώσεις του Μπάιντεν, ωστόσο, η Κίνα έχει προηγουμένως παρόμοια σχόλια του Αμερικανού προέδρου, για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο νησί.

«Η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο τμήμα του εδάφους της Κίνας… Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας που δεν προκαλεί καμία ξένη παρέμβαση», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τον Μάιο.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Αμερικανού προέδρου πως η πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Ο Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε επίσης το Πεκίνο σε περίπτωση που παραβιάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Σι, διόλου για να τον απειλήσω, απλά για να του πω (…) ότι αν νομίζει πως οι Αμερικανοί και οι άλλοι θα συνέχιζαν να επενδύουν στην Κίνα αν αυτή παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πιστεύω πως θα διέπραττε γιγαντιαίο λάθος», είπε ο Μπάιντεν.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι Κινέζο) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με πληροφορίες από: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα