ΑΘΗΝΑ
14:38
|
19.04.2024
Αμερικανικό νομοσχέδιο προς ψήφιση προβλέπει τη διπλωματική αντιμετώπιση της Ταϊβάν ως «ισοδύναμη με άλλες ξένες κυβερνήσεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν τη δέσμευσή τους στην αρχή της «Μίας Κίνας» και παρεμβαίνουν στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις, αφού η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο που εφόσον εγκριθεί πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την αμερικανική υποστήριξη για την Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι η Κίνα «υπέβαλε σοβαρές καταγγελίες» στην Ουάσινγκτον για τη νομοθεσία, η οποία χρειάζεται την έγκριση της Αμερικανικής Βουλής και του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να γίνει νόμος.

«Η αρχή της Μίας Κίνας είναι το πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι «Εάν το νομοσχέδιο συνεχίσει να συζητείται, να προωθείται ή γίνει νόμος, θα κλονίσει σε μεγάλο βαθμό τα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και θα προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν».

Στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μίας Κίνας» την οποία έχουν υιοθετήσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στο Πεκίνο ως νόμιμη κυβέρνηση της Ταϊβάν, ενώ διατηρούν άτυπες σχέσεις και αμυντικούς δεσμούς με την Ταϊπέι. Οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια στάση «στρατηγικής ασάφειας» απέναντι στην άμυνα της Ταϊβάν, αφήνοντας ανοιχτό το αν θα απαντούσαν στρατιωτικά σε περίπτωση επίθεσης στο νησί.

Ο Νόμος Πολιτικής της Ταϊβάν του 2022, που εγκρίθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ χθες, επιδιώκει να «υποστηρίξει την ασφάλεια της Ταϊβάν και το δικαίωμά της για αυτοδιάθεση», παρέχοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντική χρηματοδότηση ώστε να ενισχύσει τις «δυνατότητες αντίδρασής της».

Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα παράσχει στην Ταϊβάν βοήθεια ασφαλείας ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και εγγύηση δανείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε διάστημα 4 ετών, και χαρακτηρίζει το νησί «Σημαντικό Μη ΝΑΤΟϊκό Σύμμαχο». Προβλέπεται επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ταϊβάν όσον αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα δυνάμεων.

Επιπλέον, η νομοθεσία θα κατευθύνει επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με τη «δημοκρατική κυβέρνηση της Ταϊβάν» ως νόμιμο εκπρόσωπο του πληθυσμού του νησιού, απαγορεύοντας τους περιορισμούς και τα όρια όσον αφορά τις δεσμεύσεις μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και των Ταϊβανέζων ομολόγων τους.

Το νομοσχέδιο καλεί επίσης τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιτρέψει την εμφάνιση συμβόλων κυριαρχίας της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της σημαίας της Ταϊβάν, και να αντιμετωπίσει διπλωματικά την Ταϊβάν ως «ισοδύναμη με άλλες ξένες κυβερνήσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καλείται επίσης να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα που σχετίζεται με την Ταϊβάν και να δημιουργήσει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του «οικονομικού εξαναγκασμού» της Κίνας εναντίον χωρών που υποστηρίζουν την Ταϊβάν.

Παρ’ όλα αυτά, η νομοθεσία αναφέρει ότι τα περιεχόμενα του νομοσχεδίου δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος συνέταξε το δικομματικό νομοσχέδιο με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, τόνισε ότι επικεντρώνεται στην αποτροπή και ότι η Κίνα δεν πρέπει να το δει ως απειλή.

«Το νομοσχέδιο που εγκρίνουμε σήμερα καθιστά σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν πόλεμο ή αυξημένες εντάσεις με το Πεκίνο. Ακριβώς το αντίθετο», ανέφερε σε δήλωσή του. «Μειώνουμε προσεκτικά και στρατηγικά τις υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν αυξάνοντας το κόστος της κατάληψης του νησιού με τη βία, ώστε να καταστεί πολύ ριψοκίνδυνη και ανέφικτη».

Η έγκριση του νομοσχεδίου από την επιτροπή έρχεται σε μια στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είναι ήδη υψηλές για την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι τον περασμένο μήνα. Αυτό ώθησε την Κίνα να εκτοξεύσει πυραύλους στο Στενό της Ταϊβάν και να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών για ασκήσεις γύρω από το νησί.

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι αντιμετωπίζει τις υψηλού επιπέδου επισκέψεις ξένων νομοθετών στο νησί ως παρέμβαση στις υποθέσεις της και de facto αναγνώριση της κυριαρχίας της Ταϊβάν, ενώ μετά την επίσκεψη της Πελόζι έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 7 επισκέψεις αμερικανών νομοθετών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί στενή επικοινωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο, με την ελπίδα ότι «θα μπορούσε να γίνει νόμος και να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εμβάθυνση της φιλικής σχέσης ΗΠΑ-Ταϊβάν και να διασφαλίσει την ελευθερία, την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής του Ινδο-ειρηνικού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα