ΑΘΗΝΑ
10:23
|
02.05.2024
Στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο στρατός της Ταϊβάν θα επιτεθεί σε κινεζικά αεροσκάφη, πλοία και drones εντός 12 ναυτικών μιλίων από το νησί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ταϊβάν δήλωσε σήμερα ότι θα ασκήσει το «δικαίωμά στην αυτοάμυνα και την αντεπίθεση» εάν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εισέλθουν στο έδαφός της, καθώς το Πεκίνο πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί έπειτα από τις επανειλημμένες επισκέψεις Αμερικανών νομοθετών παρά τις επίσης επανειλημένες προειδοποιήσεις τις Κίνας.

Αξιωματούχοι άμυνας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι οι στρατιωτικές περιπολίες «υψηλής έντασης» της Κίνας κοντά στο νησί συνεχίστηκαν καθώς και ότι η πρόθεση του Πεκίνου να μετατρέψει το Στενό της Ταϊβάν στην «εσωτερική θάλασσά» του θα γίνει η κύρια πηγή αστάθειας στην περιοχή.

«Για τα αεροσκάφη και τα πλοία που εισήλθαν στο θαλάσσιο και αεροπορικό μας έδαφος των 12 ναυτικών μιλίων, ο εθνικός στρατός θα ασκήσει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την αντεπίθεση χωρίς εξαίρεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λιν Γουέν-Χουάνγκ, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου επιχειρήσεων και σχεδιασμού της Ταϊβάν.

Ο στρατός θα ασκήσει το ίδιο δικαίωμα για να αντεπιτεθεί σε κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις να εγκαταλείψουν το έδαφός της Ταϊβάν καθώς αποτελούν απειλές, πρόσθεσε ο Λιν.

Η Ταϊβάν έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον κινεζικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους για πρώτη φορά χθες, λίγο αφότου η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν διέταξε τον στρατό της Ταϊβάν να λάβει «ισχυρά αντίμετρα» ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε κινεζικές προκλήσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, σε τακτική ενημέρωση του Τύπου, επανέλαβε ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα. «Καταρχάς πρέπει να σας πω, η Ταϊβάν είναι επαρχία της Κίνας, δεν διαθέτει λεγόμενο υπουργείο Άμυνας. Οι αρχές της Ταϊβάν υπερβάλλουν για τη νευρικότητά τους, αυτό δεν έχει νόημα», είπε.

O Μα Τσενγκ-Κουν, διευθυντής του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι η Κίνα ενδέχεται να κινηθεί περαιτέρω για να απορρίψει τη διέλευση ξένων πολεμικών πλοίων από το στενό χωρίς την άδειά της. «Μετά την εδραίωση του νέου καθεστώτος στρατιωτικής κανονικότητας, ο κίνδυνος σύγκρουσης θα αυξηθεί εάν τα ξένα πολεμικά πλοία επιμείνουν στα δικαιώματα της ναυσιπλοΐας και της ελευθερίας», επεσήμανε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα