ΑΘΗΝΑ
14:52
|
29.01.2023
Για μια κατανάλωση 600 κιλοβατώρες, η μείωση κατά 15% για να δοθεί επιπλέον επιδότηση, συνεπάγεται κέρδος 0,50 λεπτών, λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ανέφικτο και αντιφατικό», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, το νέο μοντέλο επιδότησης για το ρεύμα που θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα,

«Ανέφικτο γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με την προηγούμενη χρονιά, γιατί η καταμέτρηση δεν μπορεί να γίνει κάθε μήνα ώστε να γνωρίζουμε πόσες ήταν οι κιλοβατώρες που είχαμε καταναλώσει πέρσι για να κάνουμε και την σύγκριση. Επίσης, το γεγονός ότι μπορεί στην ίδια κατοικία, να έμενε πέρσι άλλος και αυτός που μένει εκεί φέτος να έχει μειώσει την κατανάλωση σε σχέση με τον προηγούμενο κάτοικο. Εάν πέρσι ήταν μια μονογονεϊκή οικογένεια και φέτος είναι μια τετραμελής πώς θα γίνει η σύγκριση; Ακόμα και στην ίδια οικογένεια, φέτος μπορεί να έχει έρθει ένα νέο μέλος. Τι θα κάνουμε, θα μειώσουμε την κατανάλωση χειμωνιάτικα με το μωρό για να τύχουμε της έκπτωσης; Επιπλέον, υπάρχει ήδη μια μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 25%, λόγω της ενεργειακής κρίσης και κυρίως λόγω του κόστους της ενέργειας που ήταν πανάκριβο με την ρήτρα αναπροσαρμογής» συμπλήρωσε ο κ. Αδαμίδης.

Ο κ. Αδαμίδης έδωσε το εξής παράδειγμα. «Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια κατοικία που καίει 600 κιλοβατώρες το μήνα. Αν οι άνθρωποι μπουν σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% για να πάρουν επιπλέον επιδότηση, άρα έχουμε μια μείωση κοντά στις 90 κιλοβατώρες, άρα θα καταναλώσει 510 κιλοβατώρες. Τι δίνει σε αυτή την περίπτωση; Μισό ευρώ. Και είναι ανέφικτο, δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς τέτοιες μειώσεις, να μειώσει ολόκληρη οικογένεια 90 κιλοβατώρες τον μήνα, που έχει ανελαστικές καταναλώσεις και το όφελος σε αυτή την περίπτωση θα είναι μισό ευρώ, 50 λεπτά. Αυτό θα είναι το όφελος της έξτρα επιδότησης».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξηγώντας τι τελικά πληρώνει ο καταναλωτής μετά και την επιδότηση, είπε «κάποιοι πλήρωναν 11 λεπτά και τώρα θα πληρώσουν 16,5 λεπτά. Αυτή είναι μια αύξηση που αγγίζει το 50%, δεν είναι μικρή. Και η επόμενη κατηγορία, η δεύτερη, είναι σχεδόν στα 22 λεπτά μετά την επιδότηση, και η τρίτη κατηγορία- με κατανάλωση πάνω από 1.000 κιλοβατώρες- είναι στα 27,5 λεπτά».

Όσο αφορά στην μετατροπή της θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή να αναγκάσουμε να αντικαταστήσουμε τους καυστήρες φυσικού αερίου με καυστήρες πετρελαίου, είναι απαράδεκτη. «Μάλλον υπάρχουν καυστήρες πετρελαίου αδιάθετοι στην αγορά και προσπαθούμε να τους ξεστοκάρουμε… Σε 2 χρόνια από τώρα απαγορεύεται με νόμο που ψηφίστηκε πριν 3 μήνες η οποιαδήποτε πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Πώς λένε τώρα ότι θα επιδοτήσουμε καυστήρες; Ποιος μου απαγορεύσει να σκεφτώ ότι υπάρχει στοκ στην αγορά;» είπε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς φρουρούς ασφαλείας

Η Τουρκία απελαύνει 139 Αφγανούς μετανάστες

Πακιστάν: Ανατροπή σκάφους σε λίμνη

Λεωφορείο στο Περού έπεσε σε γκρεμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 άτομα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα