ΑΘΗΝΑ
18:00
|
24.04.2024
Για πρώτη φορά μετά το 2018 το USS Ronald Reagan επισκέπτεται την περιοχή για κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις της Σεούλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύναμη κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου κατέπλευσε σήμερα στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια, προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με νοτιοκορεατικά πολεμικά σε στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν σκοπό να σταλεί μήνυμα στη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το USS Ronald Reagan και τα σκάφη συνοδείας του ελλιμενίστηκαν σε ναυτική βάση στην πόλη Μπουσάν στα νότια της χώρας.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη δύναμη που έχει αναπτυχθεί έως τώρα στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας της Ουάσινγκτον να διαθέσει περισσότερους «στρατηγικούς πόρους» στην περιοχή για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας.

Ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, επιθυμεί περισσότερα κοινά γυμνάσια και άλλες επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος εν είδει προειδοποίησης προς την Πιονγκγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει φέτος σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, καθώς οι συνομιλίες με σκοπό να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, που κατέρρευσαν το 2019, δεν μοιάζει να υπάρχει καμία πιθανότητα να ξαναρχίσουν.

Η απειλή της Βόρειας Κορέας αναμένεται επίσης να αποτελέσει βασική ατζέντα της επίσκεψης στην Νότια Κορέα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις την επόμενη εβδομάδα, μετά την παρουσία της στην κηδεία, στο Τόκιο, του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε.

Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον και στη Σεούλ υποστηρίζουν, εδώ και μήνες, πως η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η πρώτη από το 2017.

Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πρόβες εισβολής στην επικράτειά της και απόδειξη της εχθρικής πολιτικής που ασκούν Ουάσινγκτον και Σεούλ απέναντί της.

Η επίσκεψη του USS Ronald Reagan στην Μπουσάν είναι η πρώτη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Νότια Κορέα από το 2018, όταν Ουάσινγκτον και Σεούλ αποφάσισαν να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Πιονγκγιάνγκ υιοθέτησε νόμο που προβλέπει ότι θα εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που θεωρήσει πως απειλείται.

Ο Σουνγκ Κιμ, ο ειδικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη Βόρεια Κορέα, συναντήθηκε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γκουν στη Σεούλ την Πέμπτη, όπου εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για το κλιμακούμενο πυρηνικό δόγμα του Βορρά που διατυπώνεται στον νέο νόμο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου με όλο το φάσμα των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα