ΑΘΗΝΑ
15:04
|
13.07.2024
Πείνα και ταραχές σε διεθνές επίπεδο προέβλεψε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ ζητώντας χρηματοδότηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντέβιντ Μπίσλεϊ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) απηύθυνε σήμερα μία συνηθισμένη έκκληση με έναν διαφορετικό τρόπο, με στόχο πολύ συγκεκριμένους αποδέκτες.

Ο κόσμος, είπε, είναι αντιμέτωπος με την τέλεια καταιγίδα. Εάν οι δωρητές και ιδιαίτερα οι χώρες του Κόλπου και οι δισεκατομμυριούχοι δεν κάνουν δωρεές δίνοντας ένα μικρό μερίδιο από τα κέρδη τους, τότε το 2023 θα αντιμετωπίσουμε εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων. Δηλαδή, πείνα και ως εκ τούτου…κοινωνικές αναταραχές…

Όταν ο Μπίσλεϊ πήρε το «τιμόνι» του WFP πριν 5,5 χρόνια δεν φανταζόταν ότι τα 80 εκατομμύρια πεινασμένων ανθρώπων θα διπλασιάζονταν και θα έφθαναν στις αρχές του 2020 τα 276 εκατομμύρια άτομα. Σήμερα, ο αριθμός αυτός φθάνει τα 345 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 χώρες που πλήττονται από λιμό.

«Εάν δεν φθάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, θα έχουμε λιμό, πείνα, αποσταθεροποιήσεις σαν και αυτές που είδαμε το 2007-2008 και το 2011. Θα δούμε επίσης ξανά μαζικά ρεύματα μετανάστευσης. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα τώρα» είπε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, μετά τις συναντήσεις που είχε αυτή τη βδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος τους εξήγησε ότι ο πλανήτης μας έχει τη δυνατότητα να θρέψει άνετα πάνω από 7,7 δις. ανθρώπους, μόνο που το 50% των τροφίμων παράγεται απαραιτήτως με τη χρήση λιπασμάτων και αυτά έχουν πάρει «φωτιά» μαζί με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα ή τα καύσιμα…

Και  ο Μπίσλεϊ κατέληξε, σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους, απευθυνόμενος νοητά στους πάμπλουτους αυτού του πλανήτη:

Ακόμη και εάν δεν τα δώσετε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, μπείτε στο παιχνίδι. Μπείτε στο παιχνίδι και αγαπήστε και βοηθήστε τον γείτονά σας. Οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο. Θα έπρεπε πολύ απλά να ντρεπόμαστε για το γεγονός πως ένα παιδί πεθαίνει κάθε πέντε δευτερόλεπτα από την πείνα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά τώρα στην Κόρινθο: Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των τρένων του Προαστιακού

Πυρκαγιά στην Πλάκα Λιτοχώρου

Υπερψηφίστηκε… σε συνθήκες καύσωνα το ν/σ του υπουργείου Τουρισμού

Βούτηξε στον Σηκουάνα η Αμελί του Αθλητισμού και όχι ο Μακρόν που το είχε υποσχεθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα