ΑΘΗΝΑ
11:20
|
05.10.2022
Ο Υπουργός θέλει η Ελλάδα «να γίνει η Σαουδική Αραβία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες δεκαετίες»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε στο 17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενέργειας της IAEE το όραμά του για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

Ενώ οι τοπικές κοινωνίες των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες αντιδρούν προς υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, ο Άδωνις Γεωργιάδης οραματίζεται την Ελλάδα ως ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, το οποίο θα τροφοδοτεί την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πολλοί επενδυτές εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ ένας μάλιστα φέρεται να του είπε πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Σαουδική Αραβία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες δεκαετίες».

Πιο αναλυτικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις ΑΠΕ καθώς, πέραν των περιβαλλοντικών λόγων, είναι πλέον η φθηνότερη μορφή ενέργειας, εξαιρουμένης της πυρηνικής. Ο ρόλος της Ελλάδας στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι κομβικός.

Ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο μου, μου είπε ότι “η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Σαουδική Αραβία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες δεκαετίες”. Δηλαδή, μπορεί να παράγει τόση ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ώστε όχι μόνο να καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες αλλά να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας και σε άλλες χώρες της ΕΕ που θα την έχουν ανάγκη. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε κι αυτό είναι το όραμα της Κυβέρνησης.

Από την επιθυμία έως την υλοποίηση, η απόσταση, προφανώς, είναι μεγάλη. Το σημείο-κλειδί είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και ν’ αυξηθεί το συντομότερο. Εργαζόμαστε πολύ στο συγκεκριμένο τομέα, έχουμε πολλές ιδέες. Εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει αυξηθεί η χωρητικότητα κατά 40%, που είναι μεγάλο ποσοστό εάν συγκριθεί με το παρελθόν, αλλά δεν είναι αρκετό.

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θέσπισε ήδη θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ο επενδυτής έχει περιθώριο δύο ετών να υλοποιήσει την επένδυσή του, αλλιώς χάνει την άδεια σύνδεσης με το δίκτυο. Αυτό πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρό.

Ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων καλωσορίζω όλες τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ από τους επενδυτές εκείνους που μπορούν να υλοποιήσουν αμέσως τις επενδύσεις τους έναντι εκείνων που αναζητούν χρηματοδότηση. Αυτό πρεσβεύει η Κυβέρνηση.

Τα επόμενα χρόνια είμαι βέβαιος ότι θα δούμε τεράστια πρόοδο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αυτό είναι το όραμα μου ως υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε η ενέργεια από ανταγωνιστικό μειονέκτημα που είναι σήμερα να εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκινά το συντομότερο δυνατό μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 την υλοποίηση προγράμματος 700 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράγουν ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες. Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντική είναι η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τις βιομηχανίες – συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος γι’ αυτό -, όπως και η χρηματοδότηση για τις κατοικίες.

Εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα».

Πράγματι, εάν το όραμα του Άδωνι και της Κυβέρνησης γίνει πραγματικότητα, η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα… Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές κοινωνίες αντιστέκονται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λόφος Στρέφη: Ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ και συνελήφθη ενώ έπαιζε με τα παιδιά του

H Coca – Cola χορηγός στην COP27

Η Τεχεράνη καλεί τον Βρετανό πρεσβευτή για εξηγήσεις

Ασθενής σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ στην Κόρινθο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα