ΑΘΗΝΑ
20:55
|
24.04.2024
Οι τιμές στις οποίες αγοράζουν οι έμποροι δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί μήλων της Δυτικής Μακεδονίας (Εορδαία- Φλώρινα –Καστοριά), αφού οι τιμές στις οποίες αγοράζουν οι έμποροι δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Οι μηλοπαραγωγοί σκέφτονται το εάν θα μαζέψουν την παραγωγή τους που απαιτεί επί πλέον κόστος ή θα αφήσουν τη σοδειά πάνω στα δέντρα. Από την άλλη, οι έμποροι επικαλούνται το υψηλό κόστος αποθήκευσης στα ψυγεία λόγω των υψηλών τιμών της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στην δυτική Μακεδονία και στις περιοχές, Κομνηνά, Μεσόβουνο, Πύργοι Μηλοχώρι και Εμπόριο του Δήμου Εορδαίας καθώς και στην παραλίμνια βορειοανατολική ζώνη της Καστοριάς  παράγονται περίπου 75.000 τόνοι μήλων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Θωμά Μόσχο, οι πρώτες εμπορικές πράξεις στα πρώιμα μήλα «ξεκίνησαν με 0,16€ /κιλό και έφτασαν πριν από μερικές μέρες στην ποικιλία «Γκαλά» στα 0,09/κιλό, όταν το καλλιεργητικό κόστος ανά ποικιλία κυμαίνεται από 0,25 ~ 0,33 €/κιλό».

Η Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία καταγγέλει πως «οι μεγαλέμποροι βρήκαν την ευκαιρία, λόγω αυξημένης παραγωγής και μειωμένων εξαγωγών να εκβιάσουν τους μηλοπαραγωγούς και να πετύχουν τιμές πολύ κάτω του Κόστους».

Η κίνηση σημειώνει πως «οι εξαγωγές, εκτός του ότι επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, «σκοντάφτουν» και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που βάζει το ΔΝΤ στην Αίγυπτο, που πλέον βρίσκεται υπό την εποπτεία του και είναι από τις Χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ελληνικών μήλων» και καλεί την πολιτεία να παρέμβει, «ώστε να αποφευχθεί το ξεκλήρισμα των παραγωγών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα