ΑΘΗΝΑ
19:36
|
24.04.2024
Το σύστημα αεράμυνας SPYDER θα ενισχύσει την άμυνα των ΗΑΕ από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ θα πουλήσει ένα προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ικανό να υπερασπιστεί τη χώρα του Κόλπου από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σε ένα περαιτέρω σημάδι της ενίσχυσης της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ισραήλ ενέκρινε αίτημα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τα συστήματα αεράμυνας SPYDER της Rafael.

Ο Ραμ Μπεν-Μπαράκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου, ρωτήθηκε για τη συμφωνία στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέροντας μόνο ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, ενώ ο αριθμός των συστοιχιών SPYDER και το αν έχουν ήδη παραδοθεί παραμένουν άγνωστα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει στόχος επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, καθώς η χώρα του Κόλπου αποτελεί ενεργό μέρος του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία λέγεται ότι επιτεύχθηκε αυτό το καλοκαίρι, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ προς τα αραβικά κράτη να συνδέσουν τα συστήματα αεράμυνας τους για να αντιμετωπίσουν το Ιράν. Ωστόσο, η πρόταση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από αρκετά αραβικά κράτη που δεν έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις σχέσεις το 2020 και οι δεσμοί των δύο χωρών έχουν ανθίσει από τότε. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζάιντ, βρέθηκε στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας Μπένι Γκάντζ, τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζοκ και τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα