ΑΘΗΝΑ
15:21
|
03.05.2024
Η Ουκρανία μειώνει σημαντικά τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας του Ιράν στο Κίεβο, με το Ιράν να ανακοινώνει «αναλογική δράση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία δήλωσε ότι θα υποβαθμίσει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προμηθεύει τις ρωσικές δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «συνεργασία με το κακό».

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι συνολικά οκτώ μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) ιρανικής κατασκευής έχουν καταρριφθεί μέχρι στιγμής στη σύγκρουση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης κατηγορήσει το Ιράν ότι προμηθεύει drones στη Ρωσία, μια κατηγορία που η Τεχεράνη έχει διαψεύσει.

«Σήμερα ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις επιθέσεις του… Ο κόσμος θα γνωρίζει για κάθε περίπτωση συνεργασίας με το κακό και θα υπάρχουν αντίστοιχες συνέπειες», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι η προμήθεια drones επέφερε σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. «Σε απάντηση σε μια τέτοια εχθρική πράξη, η ουκρανική πλευρά αποφάσισε να στερήσει από τον πρεσβευτή του Ιράν τη διαπίστευσή του και επίσης να μειώσει σημαντικά τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού της ιρανικής πρεσβείας στο Κίεβο», ανέφερε ανακοίνωση στον ιστότοπο του υπουργείου.

Το μήνυμα παραδόθηκε στον ασκών χρέη πρέσβη, καθώς ο μόνιμος απεσταλμένος, Μανουχέρ Μοράντι, δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην Ουκρανία.

Το Ιράν σχεδιάζει «αναλογική δράση» ως απάντηση στην απόφαση της Ουκρανίας να υποβαθμίσει τους διπλωματικούς δεσμούς σχετικά με την φερόμενη προμήθεια ιρανικών drones στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, προτρέποντας την Ουκρανία «να απέχει από το να επηρεάζεται από τρίτους που επιδιώκουν να καταστρέψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Ο Καναάνι ανέφερε ότι η απόφαση της Ουκρανίας «βασίστηκε σε ανεπιβεβαίωτες αναφορές και προέκυψε από διαφημιστική εκστρατεία από ξένα μέρη στα μέσα ενημέρωσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα