ΑΘΗΝΑ
21:37
|
02.05.2024
Ισχυρές βροχές και άνεμοι έπληξαν την περιοχή του Ατλαντικού Καναδά καθώς η Φιόνα πλησίασε το Σάββατο ως μεγάλος, ισχυρός μετατροπικός κυκλώνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρές βροχές και άνεμοι έπληξαν την περιοχή του Ατλαντικού Καναδά καθώς η Φιόνα πλησίασε το Σάββατο ως μεγάλος, ισχυρός μετατροπικός κυκλώνας και οι Καναδοί μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο σοβαρές καταιγίδες στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με το Associated Press.

Η Φιόνα μετατράπηκε από τυφώνα σε μετατροπική καταιγίδα αργά την Παρασκευή, αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να έχει ανέμους ισχύς τυφώνα και θα φέρει καταιγιστικές βροχές και τεράστια κύματα.

Περισσότεροι από 250.000 πελάτες της Nova Scotia Power – περίπου οι μισοί από τους πελάτες στην επαρχία – επηρεάστηκαν από διακοπές ρεύματος μόλις μετά τη 1 π.μ. τοπική ώρα. Ο απολογισμός αυξήθηκε κατά άλλες 28.000 μέχρι το τέλος της ώρας.

Η ταχέως κινούμενη Φιόνα είχε προβλεφθεί να φτάσει στη Νέα Σκωτία πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τη δύναμή της να μειωθεί από την ισχύ της κατηγορίας 4 που είχε νωρίς την Παρασκευή όταν περνούσε από τις Βερμούδες, αν και οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν σοβαρές ζημιές.

Το Καναδικό Κέντρο Τυφώνων εξέδωσε παρακολούθηση τυφώνων για τις παράκτιες εκτάσεις της Νέας Σκωτίας, του νησιού Πρίγκηπα Εδουάρδου και της Νέας Γης.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ είπε ότι η Φιόνα θα φτάσει στην περιοχή ως «μεγάλος και ισχυρός μετατροπικός κυκλώνας με ανέμους εντάσεως τυφώνα».

«Θα πάει άσχημα», είπε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος αποφάσισε να καθυστερήσει το ταξίδι του στην Ιαπωνία για την κηδεία του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

«Ελπίζουμε φυσικά ότι δεν θα χρειαστούν πολλά, αλλά πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν», είπε ο Τριντό. «Ακούστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών και μείνετε εκεί για τις επόμενες 24 ώρες».

Το κέντρο τυφώνων των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Φιόνα βρισκόταν σε ισχύ κατηγορίας 2 αργά την Παρασκευή, με μέγιστες παρατεταμένους ανέμους 169 km/h. Είχε κέντρο περίπου 220 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, με κατεύθυνση βορειοανατολικά με 74 χλμ/ώρα.

Οι άνεμοι με δύναμη τυφώνα επεκτάθηκαν προς τα έξω έως και 300 χιλιόμετρα από το κέντρο και οι άνεμοι με δύναμη τροπικών καταιγίδων επεκτάθηκαν προς τα έξω έως και 555 χιλιόμετρα.

«Αυτός θα είναι σίγουρα ένας από τους, αν όχι ο πιο ισχυρός τροπικός κυκλώνας που θα επηρεάσει το μέρος αυτό της χώρας μας», δήλωσε ο Ίαν Χάμπαρντ, μετεωρολόγος για το Καναδικό Κέντρο Τυφώνων στο Ντάρτμουθ της Νέας Σκωτίας. «Θα είναι σίγουρα τόσο σοβαρό και τόσο κακό όσο οτιδήποτε έχω δει».

Ο Χάμπαρντ είπε ότι η καταιγίδα εξασθενούσε καθώς κινούνταν πάνω από πιο δροσερά νερά και θεώρησε ότι ήταν πολύ απίθανο να φτάσει στη γη με ισχύ τυφώνα.

Οι τυφώνες στον Καναδά είναι κάπως σπάνιοι, εν μέρει επειδή όταν οι καταιγίδες φτάσουν σε ψυχρότερα νερά, χάνουν την κύρια πηγή ενέργειάς τους. Αλλά οι μετατροπικοί κυκλώνες εξακολουθούν να μπορούν να έχουν ανέμους ισχύ τυφώνας, αν και έχουν ψυχρό πυρήνα και δεν έχουν ορατό μάτι. Επίσης συχνά χάνουν τη συμμετρική τους μορφή και μοιάζουν περισσότερο με κόμμα.

«Ακόμα κρατάω δυνατά. Αλλά γίνεται πολύ τρομακτικό», δήλωσε στο Associated Press η Αμάντα Μακντούγκαλ, δήμαρχος του περιφερειακού δήμου του Cape Breton.

Οι άνθρωποι στην περιοχή έσπευσαν να εφοδιάστουν με τα απαραίτητα και εργάστηκαν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους την Παρασκευή.

Στο ναυπηγείο Samsons Enterprises στη μικρή ακαδική κοινότητα Petit-de-Grat στο νησί Cape Breton της Νέας Σκωτίας, ο Τζόρνταν Ντέιβιντ βοήθησε τον φίλο του Κάιλ Μπουντρώ να δέσει τη βάρκα του Μπουντρώ «Bad Influence».

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε για το καλύτερο και να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Κάτι έρχεται, και το πόσο κακό δεν έχει ακόμη καθοριστεί», είπε ο Ντέιβιντ, φορώντας τον αδιάβροχο εξοπλισμό του.

Ο Μπομπ Ρομπισώ, Μετεωρολόγος Προειδοποιητικής Ετοιμότητας για το Καναδικό Κέντρο Τυφώνων, είπε ότι η Φιόνα διαμορφωνόταν ως ένα μεγαλύτερο σύστημα καταιγίδων από τον τυφώνα Χουάν, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Χάλιφαξ το 2003.

Πρόσθεσε ότι η Φιόνα έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη μετατροπική καταιγίδα Ντόριαν το 2019. «Αλλά είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν ο Ντόριαν», είπε. «Σίγουρα θα είναι ένα ιστορικό, ακραίο γεγονός για τον ανατολικό Καναδά».

Η Κριστίνα Λέιμι, εκπρόσωπος του περιφερειακού δήμου του Cape Breton, δήλωσε ότι η αθλητική αρένα Centre 200 στο Σίδνεϊ άνοιξε την Παρασκευή το βράδυ για να φιλοξενήσει κατοίκους που ήθελαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Το Χάλιφαξ είπε ότι θα ανοίξει τέσσερα κέντρα εκκένωσης.

Αξιωματούχοι στο νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου έστειλαν έκτακτη ειδοποίηση σε τηλέφωνα προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο σοβαρών πλημμυρών στη βόρεια ακτή της επαρχίας. «Θα πρέπει να γίνουν άμεσες προσπάθειες για την προστασία των υπαρχόντων. Αποφύγετε τις ακτές, τα κύματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να φύγουν εάν χρειαστεί», ανέφερε η προειδοποίηση.

Οι αρχές στη Νέα Σκωτία έστειλαν επίσης έκτακτη ειδοποίηση στα τηλέφωνα, προειδοποιώντας για την άφιξη της Φιόνα και προτρέποντας τους ανθρώπους να μείνουν μέσα, να αποφύγουν την ακτή, να φορτίσουν συσκευές και να έχουν αρκετές προμήθειες για τουλάχιστον 72 ώρες. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, ζημιές από ανέμους σε δέντρα και κατασκευές και πλημμύρες στις ακτές και πιθανές εκκενώσεις δρόμων.

Η Φιόνα μέχρι στιγμής είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον πέντε θανάτους – δύο στο Πουέρτο Ρίκο, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία και έναν στο γαλλικό νησί της Γουαδελούπης.

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων είπε ότι η νεοσυσταθείσα τροπική καταιγίδα Ίαν στην Καραϊβική αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται και να χτυπήσει την Κούβα νωρίς την Τρίτη ως τυφώνας και στη συνέχεια να πλήξει τη νότια Φλόριντα νωρίς την Τετάρτη.

Είχε κέντρο περίπου 620 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κίνγκστον της Τζαμάικα. Είχε μέγιστους παρατεταμένους ανέμους 65 km/h και κινούνταν δυτικά-βορειοδυτικά με ταχύτητα 19 km/h. Μία παρακολούθηση τυφώνα εκδόθηκε για τα νησιά Κέιμαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα