ΑΘΗΝΑ
02:48
|
20.04.2024
Η ψηφοφορία στα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία ξεκίνησε στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και σε Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ψηφοφορία στα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία ξεκίνησε την Παρασκευή στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Η πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας σε αυτές τις περιοχές και στα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί στη Ρωσία κύλησε χωρίς προβλήματα, παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες. Το TASS συγκέντρωσε τα κύρια γεγονότα της πρώτης ημέρας των δημοψηφισμάτων.

Ψηφοφορία στο Ντονμπάς

Η πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ κύλησε ομαλά. Την ίδια στιγμή, και οι δύο δημοκρατίες ανέφεραν βομβαρδισμό από την Ουκρανία – ένας άνδρας σκοτώθηκε δυτικά του Ντονιέτσκ εκείνο το βράδυ και στην πόλη Ρομπιζνόγιε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ οι άνθρωποι έπρεπε να ψηφίσουν σε ένα καταφύγιο βομβών. Λόγω της πιθανότητας απεργιών στην Ουκρανία, ορισμένα εκλογικά τμήματα, ιδίως αυτά στο Άλτσεβσκ και το Σεβεροντόνετσκ, έκλεισαν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε στο κανάλι του Telegram ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να «προσπαθούν να διεξάγουν διάφορες προκλήσεις, αλλά οι συμμαχικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την κατάσταση σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής».

Περιφέρεια Ζαπορίζια και Χερσώνα

Σύμφωνα με δηλώσεις των τοπικών αρχών, η πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας πήγε καλά στις απελευθερωμένες περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές για βομβαρδισμούς από το Κίεβο. Συγκεκριμένα, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε τη Χερσώνα το πρωί, αλλά η επίθεση αποκρούστηκε από συστήματα αεράμυνας, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Στρατιωτικής Πολιτικής Διοίκησης της περιοχής Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ. Επιπλέον, το Νοβάγια Κακόβκα βομβαρδίστηκε περισσότερες από δέκα φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αρκετά περιστατικά αναφέρθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή Ζαπορίζια, από drone που έριξε εκρηκτικό μηχανισμό στη Μελιτόπολη μέχρι σαμποτέρ που εισέβαλαν κοντά στην πόλη Πολόγκι. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Οι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού του Ζαπορίζια, του οποίου η περιοχή βομβαρδίζεται συχνά, μπόρεσαν επίσης να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα – μια εκλογική επιτροπή εκτός έδρας στάλθηκε στο εργοστάσιο κατόπιν αιτήματός τους.

Η προσέλευση της πρώτης ημέρας

Πάνω από το 20% των πολιτών λέγεται ότι έχουν ψηφίσει στις δημοκρατίες του Ντονμπάς από τις 20:00 (την ίδια ώρα με τη Μόσχα). Στην ψηφοφορία συμμετείχαν το 23,64% των εκλογικών καταλόγων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ και το 21,97% αυτών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ.

Την Παρασκευή, το 15,31% των ψηφοφόρων βρισκόταν στην περιοχή Χερσώνα και το 20,52% στα απελευθερωμένα εδάφη της περιοχής Ζαπορίζια.

Διεθνείς παρατηρητές

Η διαδικασία ψηφοφορίας παρακολουθείται από διεθνείς παρατηρητές, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Έλενα Κραβτσένκο, 50 παρατηρητές από ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν την παρουσία τους στη δημοκρατία.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, 129 εκπρόσωποι ξένων χωρών, ιδιαίτερα της Βενεζουέλας και της Νότιας Αφρικής, επιβλέπουν την ψηφοφορία, και σχεδόν 550 δημοσιογράφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κίνα, το Κατάρ, τη Γαλλία και άλλες χώρες καλύπτουν τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Εκπρόσωποι της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασαν στην περιοχή της Χερσώνας για να επιβλέψουν το δημοψήφισμα και παρατηρητές από την Αφρική, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική έφτασαν στο Ζαπορίζια.

Εκλογικά κέντρα στη Ρωσία

Συνολικά 84 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις ρωσικές περιοχές όπου είχαν μετακινηθεί πολλοί κάτοικοι του Ντονμπάς και των απελευθερωμένων περιοχών, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα