ΑΘΗΝΑ
01:08
|
27.04.2024
Ο καγκελάριος της Γερμανίας θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και τα ΗΑΕ, όπου αναμένεται να υπογράψει ενεργειακή συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς έφτασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό μιας διήμερης επίσκεψης σε τρεις χώρες στη Μέση Ανατολή με στόχο την επίτευξη νέων ενεργειακών συμφωνιών και τη σφυρηλάτηση νέων συμμαχιών.

Ο Σολτς μαζί με μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου θα κατευθυνθεί επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να απογαλακτίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενώ έκτοτε οι εισαγωγές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί απότομα, υπάρχουν φόβοι ότι η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Σολτς θα συζητήσει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον πρίκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη συνάντησή τους στη Τζέντα. Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έδειχναν τους δύο άνδρες να χαιρετούν ο ένας τον άλλον με μια εγκάρδια χειραψία και χαμόγελα πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επικρίθηκε τον Ιούλιο για τη συνάντησή του με τον μπιν Σαλμάν, παρά τους ισχυρισμούς ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκαν επίσης πρόσφατα με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ.

«Μπορείτε να υποθέσετε ότι τίποτα δεν έμεινε ανείπωτο», δήλωσε ο Σολτς ερωτηθείς αν είχε συζητήσει τη δολοφονία του Κασόγκι μετά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας.

Η δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερα χρόνια προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από ένα χρόνο ανέφερε ότι ο πρίγκιπας είχε εγκρίνει την επιχείρηση δολοφονίας ή σύλληψης του Κασόγκι, αλλά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου και απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης.

Από τη Σαουδική Αραβία ο Γερμανός ηγέτης θα πετάξει για το Άμπου Ντάμπι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, και αναμένεται να υπογράψει ενεργειακή συμφωνία. Οι συνομιλίες εκεί θα αφορούν επίσης τη φιλοξενία των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα από τα ΗΑΕ το επόμενο έτος.

Ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού είναι η Ντόχα, όπου ο Σολτς θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα όπως οι εντάσεις με το Ιράν και η επικείμενη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου από τη χώρα.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όλες οι ενεργειακές συμφωνίες θα λάβουν υπόψη τα σχέδια της χώρας να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045, απαιτώντας τη μετάβαση από το φυσικό αέριο στο υδρογόνο που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες. Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τεράστιες περιοχές κατάλληλες για φθηνή παραγωγή ηλιακής ενέργειας, θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλος προμηθευτής υδρογόνου, ανέφεραν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα