ΑΘΗΝΑ
21:17
|
07.12.2022
«Η ειρήνη έχει αποκατασταθεί από σήμερα. Οι κάτοικοι των περιοχών Λιαγιάκσκι και Μπάτκεν, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μπορούν να επιστρέψουν».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν υπέγραψαν πρωτόκολλο για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο κοινό τμήμα των συνόρων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιργιστάν και επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Καμτσιμπέκ Τασίγιεφ.

«Ένα πρωτόκολλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης έχει υπογραφεί με την πλευρά του Τατζικιστάν», δήλωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι πλευρές θα υπακούσουν αυστηρά τις διατάξεις του πρωτοκόλλου, το οποίο από την πλευρά του Τατζικιστάν υπέγραψε ο επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Σαϊμουμίν Γιατίμοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η ειρήνη έχει αποκατασταθεί από σήμερα. Οι κάτοικοι των περιοχών Λιαγιάκσκι και Μπάτκεν, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μπορούν να επιστρέψουν», πρόσθεσε ο Τασίγιεφ, συμπληρώνοντας ότι οι αρχές του Κιργιζιστάν θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η πολεμική κατάσταση στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζικιστάν αναζωπυρώθηκε την 14η Σεπτεμβρίου. Η Κιργιζική πλευρά δήλωσε ότι Τατζικέζοι συνοριοφύλακες είχαν διεισδύσει σε ένα συνοριακό τμήμα κοντά στο Bulak-Bashy στην περιοχή Batken του Κιργιστάν και «έλαβαν θέσεις μάχης». Σε απάντηση σε αίτημα να εγκαταλείψουν την περιοχή, οι Τατζικέζοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ προκαλώντας ανταλλαγή πυροβολισμών.

Δεν έχουν αναφερθεί άλλα περιστατικά από την Κιργιζική πλευρά από την 18η Σεπτεμβρίου. Την 19η Σεπτεμβρίου, οι αρχηγοί ασφαλείας των χωρών υπέγραψαν πρωτόκολλο για την απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα και την εδραίωση της ειρήνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μενέντεζ: «Δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία» ο νόμος NDAA

Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τι απαντά η Αθήνα στην Τρίπολη για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε πρόταση λογιστικού ελέγχου της βοήθειας στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα