ΑΘΗΝΑ
07:40
|
18.04.2024
Ο νέος κώδικας επικεντρώνεται στη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, μεταξύ άλλων ριζικών αλλαγών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ένα δημοψήφισμα-ορόσημο ψήφισαν εκατομμύρια Κουβανοί την Κυριακή, το οποίο αφορά την αλλαγή του οικογενειακού νόμου και επικεντρώνεται στη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας ομοφυλόφιλων, επιτρέποντας τις παρένθετες εγκυμοσύνες και δίνοντας μεγαλύτερα δικαιώματα σε μη βιολογικούς γονείς.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς αξιωματούχους, σχεδόν 6 εκατομμύρια Κουβανοί (περίπου το 69% των ψηφοφόρων) ψήφισαν στο δημοψήφισμα, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, Αλίνα Μπαλσέιρο. Οι ώρες ψηφοφορίας παρατάθηκαν επίσης σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, όπως εκείνα της Αβάνα και του Σαντιάγκο ντε Κούβα, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων από την τροπική καταιγίδα Ίαν.

Επίσης, ο Μπαλσέιρο εξήγησε ότι ο κουβανικός εκλογικός νόμος επιτρέπει στους πολίτες που δεν βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους να μπορούν να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα, δικαίωμα στο οποίο επωφελήθηκαν περισσότεροι από 756 χιλιάδες άνθρωποι. Εκτίμησε την ημέρα ως μια ξεκάθαρη και διαφανή έκφραση της όλης οργάνωσης του εκλογικού συστήματος της χώρας, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις.

Την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας η κυβέρνηση πλημμύρισε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα υπέρ της ισότητας, μαζί με λαμπερές διαφημιστικές πινακίδες, δημόσιες συγκεντρώσεις και tweets από τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντιαζ Κανέλ που προέτρεπε τους Κουβανούς να ψηφίσουν ναι «υπέρ της δημοκρατίας». Ωστόσο, η πρόταση έχει επικριθεί από καθολικούς και ευαγγελικούς ηγέτες της εκκλησίας.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους μας θα ψηφίσουν υπέρ του κώδικα, αλλά εξακολουθεί να έχει ζητήματα που η κοινωνία μας στο σύνολό της δεν κατανοεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος την Κυριακή.

Η επίσημη στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια μετά από δεκαετίες διώξεων.

Το 2019, η κυβέρνηση προσπάθησε να συμπεριλάβει τους γάμους ομοφύλων στο νέο σύνταγμα της χώρας, αλλά υποχώρησε μετά από κριτική από την Εκκλησία. Η Διάσκεψη των Επισκόπων τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της τρέχουσας πρότασης.

Περισσότερες από 79.000 λαϊκές διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου για να διευκολυνθεί ένας μαζικός δημόσιος διάλογος για τα οικογενειακά δικαιώματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί περισσότερο από το μισό του αρχικού κειμένου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νέος οικογενειακός κώδικας, εάν εγκριθεί, θα αντικαταστήσει αυτόν που ισχύει από το 1976 και εισάγει νέες έννοιες στον τομέα του οικογενειακού δικαίου στην Κούβα, μεταξύ των οποίων η γονική μέριμνα, η προοδευτική αυτονομία και ο γάμος ισότητας.

Η νομοθεσία θα είναι αποτελεσματική εάν φτάσει το 50 τοις εκατό συν μία από τις έγκυρες ψήφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οκτώ τραυματίες από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα