ΑΘΗΝΑ
14:40
|
19.04.2024
Ο Σουνίτης ιεροκήρυκας σεΐχης Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, που θεωρούνταν πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών ο Μουσουλμάνος Σουνίτης ιεροκήρυκας σεΐχης Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, που θεωρούνταν πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο αλ Καραντάουι που είχε υποστηρίξει τις εξεγέρσεις της Αραβικής ’Ανοιξης, γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1926. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Κατάρ, όπου έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και επιδραστικούς ιερωμένους των Σουνιτών χάρη στις τακτικές εμφανίσεις του στο καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Ο Ιμάμης Γιούσεφ αλ-Καραντάουι που έδωσε τη ζωή του εξηγώντας τις αρχές του ισλάμ και υποστηρίζοντας την ούμα (μουσουλμανική κοινότητά) του πέρασε στο έλεος του Κυρίου» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση στο Twitter όπου ανακοινώνεται ο θάνατός του.

Τα κηρύγματα του Καραντάουι πρόσφεραν ένα αντίβαρο στις ακραίες ιδεολογίες που ενστερνίστηκαν οι τζιχαντιστές της αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ ο ίδιος υποστήριζε ένοπλα κινήματα σε διάφορες χώρες του αραβικού κόσμου

Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι και για την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας ρήξη με τον εμίρη του Κατάρ.

Αιγυπτιακό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει ερήμην σε θάνατο το 2015 μαζί με άλλους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η κόρη του συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές με κατηγορίες για τρομοκρατία το 2017 και έως το 2021, ενώ ο γαμπρός του παραμένει υπό κράτηση.

Αποτίνοντας φόρο τιμής, ο Τυνήσιος ισλαμιστής Ρασέντ Γκανούσι χαρακτήρισε τον Καραντάουι σαν άνθρωπο «αφοσιωμένο στην αρχή της μετριοπάθειας εντός αυτής της μεγάλης θρησκείας».

Δεν συμφώνησαν πολλοί μαζί του καθώς χιλιάδες χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μεταξύ άλλων σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία πανηγύρισαν τον θάνατό του θεωρώντας τον σπορέα μισαλλοδοξίας και διχασμού μεταξύ των αραβικών χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα