ΑΘΗΝΑ
23:58
|
24.04.2024
«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», δήλωσε η επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 41%-45% στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ιταλία, ποσοστό επαρκές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll.

Σύμφωνα με το exit poll για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RAI, το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, που περιλαμβάνει τα «Αδέλφια της Ιταλίας», τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κερδίζει μεταξύ 41% και 45%.

Συγκεκριμένα, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει 22,5 – 26,5%, η «Λέγκα» 8,5-12,5% και η «Forza Italia» ποσοστό 5-9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

  • Aδέλφια της Ιταλίας 24 %
  • Δημοκρατικό Κόμμα 19%
  • Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%
  • Λέγκα 10,5 %
  • Forza Italia 7%
  • Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι – Καλέντα 7,5%
  • Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %
  • Περισσότερη Ευρώπη 1,5 %

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές περιορίστηκε στο 64,6%, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, που αφορούν τα δύο τρία των δήμων της χώρας. Στις εκλογές του 2018, η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 74,2%.

Πιο ειδικά, με βάση την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ, λίγο μετά τις 4.30 το πρωί της Δευτέρας τα αποτελέσματα διαμορφώνονταν ως εξής:

Κεντροδεξιά Συμμαχία 43,81%

-Αδελφοί της Ιταλίας – Μελόνι (Δεξιά-Ακροδεξιά): 26,44%
-Λέγκα – Σαλβίνι (Δεξιά – Ακροδεξιά):   8,87%
-Forza Italia – Μπερλουσκόνι (Κεντροδεξιά): 7,97%
-Εμείς οι Μετριοπαθείς (Κέντρο – Κεντροδεξιά): 0,89%


Κεντροαριστερή Συμμαχία 27,04%

-Δημοκρατικό Κόμμα – Δημοκρατική και Προοδευτική Ιταλία – Λέτα (Κεντροαριστερά): 19,72%
-Συμμαχία Πράσινων και Αριστεράς (Αριστερά): 3,68%
-Περισσότερη Ευρώπη (Κέντρο): 2,98%
-Πολιτική Δέσμευση – Ντι Μάιο (Κέντρο – Εκλογική συμμαχία τριών σχηματισμών): 0,54%


Κίνημα Πέντε Αστέρων – Κόντε (Πολυσυλλεκτικό – Ευρωσκεπτικισμός): 14,97%

Δράση-Ζωντανή Ιταλία –  Καλεντα/Ρέντσι (Κέντρο – Κεντροαριστερά): 7,87%

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς»

Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία -για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Παραμένοντας στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας»της Ιταλίας επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα (περί το 26%), ή, με άλλα λόγια, μετατρέπεται στο πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου της χερσονήσου.

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η κυρία Μελόνι στην πρώτη της εμφάνιση μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 3 τα ξημερώματα, επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον, παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική», ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη του ιταλικού λαού.

«Αν θέλεις να είσαι μέρος της ιστορίας, πρέπει να καταλάβεις την ευθύνη που έχεις απέναντι σε δεκάδες εκατομμύρια Ιταλούς και δεν θα τους προδώσουμε. Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε αυτό το έθνος, θα το κάνουμε για όλους», υπογράμμισε, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που σχολίασε τα exit poll, ανέφερε ότι «η κεντροδεξιά έχει σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία. Θα είναι μακριά νύχτα, αλλά θέλω ήδη να σας πω: Ευχαριστώ».

«Το Κίνημα των 5 Αστέρων έκανε μεγάλη επιστροφή. Όλοι μας έβλεπαν μονοψήφιους, σε συνεχή κάθοδο. Είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη σήμερα. Στο νότο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα πρέπει να είμαστε πρώτο κόμμα.

Θλιβερή βραδιά για τη χώρα βλέπει η αντιπολίτευση

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παραδέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ήττα του, προσθέτοντας πως θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Για μια «θλιβερή βραδιά για τη χώρα», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του PD στην ιταλική Βουλή Ντέμπορα Σερατσιάνιτου, η πρώτη που εκφράστηκε για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς «έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι στη χώρα», πρόσθεσε.

«Κέρδισε η δεξιά, είναι βραδιά θλίψης. Είμαστε όμως αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερο κόμμα σε όλη την χώρα. Η ευθύνη μας τώρα προς την Ευρώπη και την Ιταλία είναι μεγάλη», δήλωσε η κυρία Σερατσιάνι.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, δείχνει ότι δεν υπήρξε, η αναγκαία ενότητα, η επίγνωση και το αίσθημα ευθύνης, για να ηττηθεί η άκρα δεξιά, υπογράμμισε ο αρχηγός των Οικολόγων Άντζελο Μπονέλι και δεσμεύτηκε ότι μαζί με την ιταλική αριστερά, το κόμμα του θα υπερασπιστεί τα κοινωνικά δικαιώματα, τις κατακτήσεις και το Σύνταγμά της χώρας.

Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη πανηγυρίζει το αποτέλεσμα

Πολιτικοί που ανήκουν στην άκρα δεξιά και στη δεξιά στην Ευρώπη, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της.

«Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλευτής του AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», έγραψε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε επιγραμματική ανάρτησή του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε «Συγχαρητήρια Τζόρτζια Μελόνι».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, που ανήκει στον RN της Μαρίν Λεπέν, έκρινε πως οι ψηφοφόροι στην Ιταλία παρέδωσαν «μάθημα ταπεινότητας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών στη χερσόνησο, η κα φον ντερ Λάιεν είπε την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες έχουν «εργαλεία» για να αντιδράσουν εάν η Ιταλία παραβιάσει τους κανόνες και καταπατήσει τις κοινές αξίες της Ευρώπης. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», έγραψε ο ευρωβουλευτής του RN Μπαρντελά, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Από την πλευρά του ο Μπάλας Όρμπαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, του δεξιού εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, έδωσε επίσης «συγχαρητήρια» στους ηγέτες της ιταλικής συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα