ΑΘΗΝΑ
18:21
|
25.03.2023
Η εκλογή του Γκουστάβο Πέτρο στην προεδρία της Κολομβίας έχει σημάνει μια ταχεία αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα σύνορα Βενεζουέλας και Κολομβίας άνοιξαν επισήμως σήμερα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία μοιράζονται σύνορα μήκους 2.219 χιλιομέτρων, τα οποία παρέμεναν στο μεγαλύτερο μέρους τους κλειστά τα τελευταία επτά χρόνια. Αφορμή του κλεισίματος των συνόρων το 2015 (εξαιρουμένου ενός πολύ μικρού κομματιού τους) υπήρξε ο τραυματισμός Βενεζοελάνων στρατιωτών που αποδόθηκε σε Κολομβιανούς λαθρεμπόρους.

Το 2019, η ένταση στα σύνορα κλιμακώθηκε, αφού μέλη της (υπό τον Γκουαϊδό) αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας προσπάθησαν να εισέλθουν από την Κολομβία στη Βενεζουέλα με φορτηγά «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που έπαυσαν όταν ο τότε πρόεδρος της Κολομβίας, Ίβαν Ντούκε ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει την επανεκλογή του Μαδούρο, αποκαταστάθηκαν το καλοκαίρι του 2022.

Η εκλογή του Γκουστάβο Πέτρο στην προεδρία της Κολομβίας έχει σημάνει μια ταχεία αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι κάτοικοι των μεθόριων περιοχών των δύο χωρών δηλώνουν ανακουφισμένοι, αφού πλέον δε θα χρειάζεται να εξαρτώνται από λαθρεμπόρους για να εισάγουν και να εξάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος οικονομικής επανασύνδεσης των δύο χωρών, το άνοιγμα των περασμάτων για τη διέλευση των συνόρων από τροχοφόρα οχήματα, θα μπορούσε να οδηγήσει στον τριπλασιασμό των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, από 406 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε 1,2 δισ. δολάρια φέτος.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε πάνω από 4 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια ενός πλήρους έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές

ΗΠΑ: Δύο μετανάστες πέθαναν από ασφυξία σε τρένο του Τέξας, 10 νοσηλεύονται

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Παπαθανάσης δεν ξέρει πως ρυθμίστηκαν χρέη 1,8 εκατ. – Νέος «Πάτσης»

Η Ρωσία ζητά τη δίωξη των Ισραηλινών που επιτέθηκαν στην Εκκλησία της Γεθσημανή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα