ΑΘΗΝΑ
23:48
|
30.05.2023
Ο αγωγός είχε γεμίσει φυσικό αέριο, παρόλο που η λειτουργία του ακυρώθηκε λίγες μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαρροή φυσικού αερίου εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Δανίας και η διαχειρίστρια εταιρεία.

Η διαρροή εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της νήσου Μπόρνχολμ, λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας και χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα», υπογραμμίζουν οι δανικές αρχές που απέκλεισαν μια ζώνη σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το σημείο. Έχουν ενημερωθεί οι ναυτιλιακές αρχές σε Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Ρωσία.

Πριν από την ανακοίνωση, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε επισημάνει ότι ερευνούσε μια απρόβλεπτη και ταχεία «πτώση πίεσης» στον αγωγό, από 105 σε επτά bar κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια του προβλήματος.

Παρότι o Nord Stream 2 δεν έλαβε άδεια λειτουργίας στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αγωγός «είχε προετοιμαστεί τεχνικά» και «είχε γεμίσει με φυσικό αέριο», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG, πλειοψηφικός μέτοχος της οποίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Ο αγωγός ήταν ένα από τα σημεία ανάφλεξης σε έναν κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

Με σκοπό να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει από την Αγία Πετρούπολη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είχε μόλις ολοκληρωθεί και γεμίσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, όταν η Γερμανία ακύρωσε το σχέδιο, λίγες μέρες πριν την εισβολή .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Επέκταση της πλατφόρμας της Elpedison

Τα δύσκολα έρχονται, λέει το Κατάρ στην Ε.Ε.

Μειωμένα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούνιο

Κατασχέθηκαν ράβδοι τιτανίου στον Πειραιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα