ΑΘΗΝΑ
10:11
|
20.04.2024
Ειρηνικές διαδηλώσεις προσέλκυσαν χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, και σήμερα αναμένεται ακόμα μια συγκέντρωση μπροστά στο κοινοβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες και αντιδράσεις προκαλεί η κρατική κηδεία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, που πραγματοποιείται σήμερα στο Τόκιο.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα να οργανωθεί κρατική κηδεία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, που τόνισε πως το ζήτημα έπρεπε να είχε τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει και το κόστος της τελετής, την οποία έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν περίπου 4.300 καλεσμένοι, καθώς έχει υπολογιστεί περίπου στα 12 εκ. ευρώ.

Οι δρόμοι γύρω από το στάδιο Μπουντοκάν στο κέντρο του Τόκυο, όπου θα γίνει η κρατική κηδεία, έχουν κλείσει από νωρίς σήμερα το πρωί με τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα, καθώς πέραν των υψηλών προσκεκλημένων, αναμένεται και συγκέντρωση διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την τέλεση κρατικής κηδείας.

Ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της τελετής προσέλκυσαν χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, και σήμερα αναμένεται ακόμα μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στο κοινοβούλιο.

Οι τελετές αυτού του είδους για πολιτικούς είναι σπανιότατες στην Ιαπωνία μεταπολεμικά, και προορίζονται για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, με την προηγούμενη ανάγεται στο 1967, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 60% των πολιτών αντιτίθενται στην τέλεση κρατικής κηδείας για τον πρώην πρωθυπουργό που δολοφονήθηκε στις 8 Ιουλίου κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, στην πόλη Νάρα στη δυτική Ιαπωνία.

Το κίνητρο του δράστη του φόνου —οι υποτιθέμενες σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με την «Εκκλησία της Ενοποίησης», που κατηγορείται πως πιέζει ασφυκτικά τα μέλη της για να τους αποσπά χρήματα— αμαύρωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα του Άμπε, τουλάχιστον για τους επικριτές του.

Μετά τον θάνατό του, βρέχει αποκαλύψεις για το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην θρησκευτική οργάνωση αυτή και Ιάπωνες κοινοβουλευτικούς, πάνω απ’ όλα του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, επικεφαλής του οποίου ήταν άλλοτε ο Άμπε και σήμερα ο διάδοχός του στο αξίωμα του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα.

Ο Σίνζο Άμπε που κατέρριψε το ρεκόρ παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο στην Ιαπωνία (πάνω από οκτώμισι χρόνια, τις περιόδους 2006-2007 και 2012-2020), ήταν η γνωστότερη ιαπωνική πολιτική μορφή, στη χώρα του και στο εξωτερικό, λόγω της έντονης διπλωματικής δραστηριότητάς του και της πολιτικής νομισματικής τόνωσης της οικονομίας που έγινε γνωστή με τον όρο «Αμπενόμικς».

Αποτελούσε όμως και κόκκινο πανί για πολλούς στη χώρα του, λόγω των νεοφιλελεύθερων και εθνικιστικών απόψεών του, της διακηρυγμένης πρόθεσής του να αναθεωρήσει το πασιφιστικό ιαπωνικό Σύνταγμα και της σύνδεσης του ονόματός του με διάφορα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα