ΑΘΗΝΑ
01:18
|
25.04.2024
Το άνευ προηγουμένου πακέτο αντιστοιχεί σε 2.200 ευρώ για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στην Ιρλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιρλανδία παρουσίασε σήμερα έναν επιβλητικό προϋπολογισμό ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τους ανεξέλεγκτους λογαριασμούς ενέργειας και την εγχώρια στεγαστική κρίση.

Το άνευ προηγουμένου πακέτο διευρυμένων παροχών και φορολογικών περικοπών από τον υπουργό Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου αντιστοιχεί σε 2.200 ευρώ για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στην Ιρλανδία. Περιλαμβάνει αυξήσεις στις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας και τις συντάξεις, έντονα αυξημένες κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και παιδικής μέριμνας, δωρεάν σχολικά βιβλία και μειωμένα πανεπιστημιακά δίδακτρα, ακόμη και νέες πιστώσεις φόρου εισοδήματος για την αντιστάθμιση των απλησίαστων ενοικίων στην ακριβότερη αγορά κατοικιών της Ευρώπης.

Παρά την επέκταση των ελαφρύνσεων και των φορολογικών περικοπών, η Ιρλανδία εξακολουθεί να αναμένει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ φέτος και πλεόνασμα 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, καθώς αναμένει να λάβει φόρους ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις 1.700 ξένες πολυεθνικές που εδρεύουν στη χώρα, ποσό τριπλάσιο από μόλις 6 χρόνια πριν και 6 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του 2022.

Ο Ντόνοχιου δήλωσε ότι οι οικιακοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα λάβουν 600 ευρώ σε πιστώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τα αγροκτήματα και άλλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανακτήσουν έως και 10.000 ευρώ από τους μηνιαίους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Το κόστος αυτών των ελαφρύνσεων αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε περικοπές και στους φόρους εισοδήματος, καθώς το υψηλότερο όριο του 40% που επιβάλλεται επί του παρόντος σε εισοδήματα άνω των 36.800 ευρώ θα επιβληθεί το επόμενο έτος στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τα ετήσια έσοδα κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Παρά την κλίμακα των νέων φορολογικών περικοπών και ελαφρύνσεων, υποστήριξε ο Ντόνοχιου, τα κρατικά ταμεία διατηρούν επαρκή περιθώρια ελιγμών για να αρχίσουν να ενισχύουν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιήθηκε για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ιρλανδίας τα δύο χρόνια των lockdown της πανδημίας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα βάλει αμέσως 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τρέχοντα έσοδα εταιρικού φόρου σε αυτό το ταμείο για φέτος και 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα