ΑΘΗΝΑ
15:18
|
09.12.2022
«Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε την αλήθεια». Διαμαρτυρία κατά την 8η επέτειο από την εξαφάνιση 43 μαθητών στην Πόλη του Μεξικού. Οικογένειες και αλληλέγγυοι ζητούν δικαιοσύνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι οικογένειες των 43 μαθητών που χάθηκαν το 2014 στο Μεξικό κάλεσαν τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ να κρατήσει τον λόγο του. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία τη Δευτέρα, επικρίνοντας την κυβέρνηση που έχει υποσχθεί να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, αλλά δεν το έχει πράξει.

Το 2014, η μεξικανική κυβέρνηση ανέφερε αρχικά ότι οι 43 σπουδαστές από το Αγροτικό Διδασκαλικό Κολλέγιο Ayotzinapa, οι οποίοι είχαν επιτάξει μερικά λεωφορεία για να πάνε σε μια διαδήλωση στη Πόλη του Μεξικού, συνελήφθησαν στις 26 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία στην Ιγκουάλα και στη συνέχεια παραδόθηκαν σε διακινητές ναρκωτικών που τους σκότωσαν και τους αποτέφρωσαν σε σκουπιδότοπο.

Οι οικογένειες των μαθητών της Ayotzinapa, απέρριψαν την επίσημη κυβερνητική εκδοχή για την τυχή των παιδιών τους. Μια ανεξάρτητη έκθεση το 2015 από τη Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστήριξε τη θέση των συγγενών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την εκδοχή της αποτέφρωσης των 43 αγνοουμένων μαθητών σε χωματερή.

Οκτώ χρόνια αργότερα, ένα γραφείο ερευνών απέκτησε αντίγραφο ενός επίσημου εγγράφου με μια νέα και τρομακτική εκδοχή του τι μπορεί να είχε συμβεί. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι μαθητές σκοτώθηκαν πράγματι, αλλά υπονοούσε ότι ο μεξικανικός στρατός ήταν συνεργός στη συγκάλυψη των εγκλημάτων.

Η διαμαρτυρία της Δευτέρας στους δρόμους της πρωτεύουσας συνέπεσε με την όγδοη επέτειο της εξαφάνισης των μαθητών. Τον περασμένο μήνα, οι οικογένειες δήλωσαν ότι ανανεώθηκαν οι ελπίδες για δικαίωση όσον αφορά την υπόθεση, μετά τη σύλληψη του Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, πρώην ανώτατου εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος συσχετιζόταν με την εξαφάνιση των μαθητών.

Στις 20 Αυγούστου 2022, ο πρώην γενικός εισαγγελέας του Μεξικού Χεσούς Μουρίλο Καράμ, ο οποίος είχε παρουσιάσει τον απολογισμό του 2014 για την υπόθεση Ayotzinapa, κατηγορήθηκε για αναγκαστική εξαφάνιση, βασανιστήρια και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης σε σχέση με τους 43 μαθητές.

Αλλά μετά την προσωρινή αναστολή της δίκης στον Μουρίγιο, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, και κυρίως μετά την ακύρωση σχεδόν δώδεκα ενταλμάτων σύλληψης για άλλους υπόπτους, οι οικογένειες των μαθητών αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει.«Ειλικρινά, είναι σαν να μας κοροϊδεύουν», είπε η Μπλάνκα Νάβα, μητέρα ενός από τους αγνοούμενους μαθητές. «Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε την αλήθεια».

Τον Αύγουστο, ένας αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μεξικού παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας για το περιστατικό, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές και καθηγητές από το Αγροτικό Διδασκαλικό Κολλέγιο Ayotzinapa, και χαρακτήρισε την υπόθεση ως «κρατικό έγκλημα».

Η έκθεση ανέφερε ότι η αρχική έρευνα για το περιστατικό με επικεφαλής τον Μουρίγιο, που ονομάστηκε «ιστορική αλήθεια», ήταν γεμάτη λάθη και ότι όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης είχαν εμπλακεί στην εξαφάνιση των αγοριών και στην επακόλουθη συγκάλυψη.

Οι 43 μαθητές πήγαιναν στην Πόλη του Μεξικού από την πολιτεία Γκερέρο του Ειρηνικού όταν εξαφανίστηκαν. Έχουν βρεθεί μόνο τρία πτώματα.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύτηκε στη μεξικάνικη εφημερίδα Reforma μια μη διασκευασμένη έκδοση της έκθεσης του Αυγούστου, η οποία κατονομάζει φερόμενους αξιωματούχους που εμπλέκονται και λέει ότι τα πτώματα των απαχθέντων μαθητών μεταφέρθηκαν σε μια στρατιωτική βάση.

Έκτοτε, οι διαδηλώσεις, στους οποίους περιλαμβάνονται και σημερινοί φοιτητές στο Ayotzinapa, έχουν λάβει σκληρότερο τόνο. Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές κατέρριψαν την είσοδο μιας στρατιωτικής βάσης στην Πόλη του Μεξικού προτού πετάξουν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους στρατιώτες.

«Είναι ένας τρόπος να τους ασκήσουμε πίεση, λέγοντάς τους ότι έχουμε βαρεθεί να τα καταφέρνουμε», είπε ο Αλεξάντερ Σαλαζάρ, φοιτητής και αρχηγός διαδηλώσεων στην Αγιοτζινάπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά της Δυτικής Αττικής

ΜέΡΑ25: Η ατιμωρησία των δολοφόνων του Σαμπάνη πυροβόλησε τον Κώστα Φραγκούλη

Αίρει το λοκντάουν το εργοστάσιο της Iphone στην Κίνα

Φουντώνει η κούρσα διαδοχής για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα