ΑΘΗΝΑ
07:24
|
25.04.2024
Προσπάθεια αποδυνάμωσης του Ιράν από τις ΗΠΑ η εργαλειοποίηση των ταραχών στη χώρα, λέει η Ιρανική κυβέρνηση. Νέες κυρώσεις προτείνουν Καναδάς-Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το κύμα διαμαρτυρίας στο Ιράν μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Μαχσά Αμινί, όπως δείχνουν οι πολλές φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά το μπλόκο που έχει επιβληθεί στις υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια έχουν προκηρύξει αποχή από τα μαθήματα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι φοιτητές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας από τις αρχές. Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να διαταράξουν την κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων και των διαλέξεων μέχρι να εκπληρωθούν τα αιτήματά τους. Επίσης, οι πρυτανικές αρχές στα πανεπιστήμια ανέστειλαν τα δια ζώσης μαθήματα την περασμένη εβδομάδα, ώστε να μειωθεί η παρουσία των φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις αλλά και οι διαδηλώσεις.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν στα social media και φωτογραφίες που φέρονται να τραβήχρηκαν το βράδυ της Δευτέρας δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, στο Σαναντάι στο δυτικό Ιράν, στην Ταμπρίζ στα βορειοδυτικά και στη Μασχάντ στα ανατολικά.

Ορισμένοι διαδηλωτές και ακτιβιστές καλούν σε γενικές απεργίες για να παραλύσουν την κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής μόνο οι εκπαιδευτικοί έχουν εξαγγείλει απεργία. Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι οι γενικές απεργίες και οι 24ωρες διαμαρτυρίες έχουν σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές υποστηρίζεται, επίσης, ότι δεν παίρνουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα γιατί σε περίπτωση σύλληψης θα κατασχεθούν και κάθε κείμενο ή εικόνα που έχει αποθηκευτεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους σε περίπτωση δίωξης για ανατρεπτικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, το Ιράν κατηγορείται για συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων, όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές. Έως και 20 δημοσιογράφοι φέρονται να έχουν φυλακιστεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις νωρίτερα αυτό τον μήνα με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την περιβόητη αστυνομία ηθικής της χώρας, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Πολλοί ακτιβιστές και δικηγόροι φέρονται να έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή και υπέρμαχου της ελευθερίας του λόγου Χουσεΐν Ροναγκί, το Σαββατοκύριακο.

Οι συλλήψεις συνοδεύονται από αυστηρούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο και αποκλεισμό ιστότοπων, όπως το Instagram και το WhatsApp. Περιορισμοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη δημοσιοποίηση του τι συμβαίνει σήμερα στο Ιράν.

«Στοχοποιώντας δημοσιογράφους εν μέσω μεγάλης βίας μετά τον περιορισμό της πρόσβασης στο WhatsApp και το Instagram, οι ιρανικές αρχές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάλυψη των διαδηλώσεων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η κυβέρνηση του Ιράν αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες διεθνείς επικρίσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που προκάλεσε και τις μαζικές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, αλλά η Τεχεράνη κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν τις ταραχές σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

Ήδη ορισμένες δυτικές χώρες έχουν ζητήσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης. Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος όσων ευθύνονται για τον θάνατο της Αμινί, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας ηθικής του Ιράν και της ηγεσίας της, δήλωσε τη Δευτέρα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Έχουμε δει το Ιράν να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ξανά και ξανά, τώρα το βλέπουμε με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και την καταστολή των διαδηλώσεων», είπε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στην Οτάβα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε χθες Δευτέρα να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μετά τη σκληρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε πολύ γρήγορα στους κύκλους της ΕΕ περαιτέρω συνέπειες και για μένα αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι» για τη βίαιη καταστολή, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο dpa.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα