ΑΘΗΝΑ
12:33
|
25.04.2024
«Δεν πρόκειται για σοσιαλισμό ή κομμουνισμό, αλλά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανέφερε ότι, εάν χρειαστεί, θα εθνικοποιήσει ενεργειακές εταιρείες προκειμένου να εγγυηθεί τον εφοδιασμό της χώρας, με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ να αποκαλύπτει, χθες στο κοινοβούλιο, ότι για τον σκοπό αυτό έχουν προβλεφθεί 750 εκατ. ευρώ στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2022.

Είναι πολύ πιθανό ότι σύντομα, εντός του επόμενου μήνα, η Σλοβενία θα πρέπει να εθνικοποιήσει μια ενεργειακή εταιρεία, ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για σοσιαλισμό ή κομμουνισμό, αλλά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την εξασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού», κάνοντας λόγο και για την πρόσφατη κρατικοποίηση του κορυφαίου εισαγωγέα φυσικού αερίου της Γερμανίας Uniper.

Να σημειωθεί ότι το κράτος κατέχει ήδη πλειοψηφικά ή εξ ολοκλήρου μερίδια σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης η Geoplin, ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου της χώρας, είναι ο πιθανότερος στόχος.

Το κράτος κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο 25% στην Geoplin, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια της Petrol, του εν μέρει κρατικού ενεργειακού ομίλου, ο οποίος επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα όταν δήλωσε ότι οι μέτοχοι της Geoplin θα αποφασίσουν τον Οκτώβριο αν η εταιρεία χρειάζεται πρόσθετο κεφάλαιο.

Η Geoplin έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της Σλοβενίας να εξασφαλίσει μη ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες για την εξασφάλιση αλγερινού φυσικού αερίου μέσω της Ιταλίας.

Με πληροφορίες από Slovenia Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα