ΑΘΗΝΑ
12:03
|
25.04.2024
Οι -42,5 μονάδες αποτελούν το αρνητικό ρεκόρ του δείκτη από την επανένωση της Γερμανίας το 1991.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με την Εταιρία Ερευνών Καταναλωτή (GfK), ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της Γερμανίας υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 5,7 μονάδες, φτάνοντας στο -42,5. Οι -42,5 μονάδες αποτελούν το αρνητικό ρεκόρ του δείκτη από την επανένωση της Γερμανίας το 1991.

«Πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται αυτή τη στιγμή να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για ενέργεια ή να αποταμιεύουν ενόψει σημαντικά υψηλότερων λογαριασμών θέρμανσης», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της GfK Ρολφ Μπούρκι και επισήμανε ότι, από την έναρξη της έρευνας του οικονομικού βαρόμετρου το 1991, δεν έχει καταγραφεί χαμηλότερη τιμή. Αντίστοιχα, ο δείκτης προσδοκίας εισοδήματος κατρακύλησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο, στις -67,7 μονάδες.

Οι δύο δείκτες είχαν σημειώσει τα προηγούμενα αρνητικά ρεκόρ τους τον Οκτώβριο του 2008, κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Για τους καταναλωτές, το ενδεχόμενο ύφεσης καθίσταται όλο και πιο πιθανό, καθώς ο ήδη υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε μεγάλη απώλεια πραγματικού εισοδήματος και αντίστοιχη μείωση της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε ο κ. Μπούρκι και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το καταναλωτικό κλίμα να επιδεινωθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες.

Παράλληλα, φαίνεται πως αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πολιτών που εξαρτώνται από τις κοινωνικές τράπεζες τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), το 2020 οι πελάτες των τραπεζών τροφίμων έφθαναν το 1,1 εκατομμύριο, ενώ σήμερα έχουν υπερβεί τα 2 εκατομμύρια. Μεταξύ των πελατών βρίσκονται πλέον πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα