ΑΘΗΝΑ
20:51
|
29.05.2023
Εταιρείες που πούλησαν ομόλογα σε Κεντρικές Τράπεζες δυτικών χωρών συνδέονται με την περιβαλλοντική καταστροφή λέει η Μ.Κ.Ο. Global Witness.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν είναι μόνον πανίσχυρες πολυεθνικές που χρηματοδοτούν την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου, καταστρέφοντας έναν από τους σπουδαιότερους «πνεύμονες» του πλανήτη. Είναι και μεγάλες τράπεζες που χρηματοδοτούν την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Global Witness μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες συμμετέχουν στο έγκλημα καταστροφής των δασών του Αμαζονίου με τη χρηματοδότηση «επενδυτικών δραστηριοτήτων» σε τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων ή τα βιοκαύσιμα.

Μεταξύ των πανίσχυρων χρηματοπιστωτικών μονοπωλίων είναι η Τράπεζα της Αγγλίας, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τράπεζες αυτές, μεταξύ άλλων, έχουν αγοράσει ομόλογα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούν δραστηριότητες αποψίλωσης δασών και αρπαγής γης στον Αμαζόνιο. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως συχνά οι φορολογούμενοι σε Η.Π.Α., Η.Β. και Ε.Ε. πληρώνουν χωρίς τη θέλησή τους εταιρείες που συμμετέχουν στην καταστροφή του Αμαζονίου και άλλων τροπικών δασών.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Μ.Κ.Ο.:

«Από το 2016, η Τράπεζα της Αγγλίας αγόρασε επίσης ένα άγνωστο μερίδιο εταιρικών ομολόγων αξίας 150 εκατομμυρίων λιρών που εκδόθηκε από την Cargill, Inc., και η ΕΚΤ αγόρασε ένα άγνωστο ποσό χρέους που εκδόθηκε από την Bunge Finance Europe B.V. Τα τελευταία δύο χρόνια η Fed αγόρασε συνολικά ομόλογα 16 εκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκαν από την ADM Bunge Ltd Financial Corp και την Cargill, Inc.»

Εταιρείες που πούλησαν ομόλογα σε Κεντρικές Τράπεζες δυτικών χωρών συνδέονται με την περιβαλλοντική καταστροφή, αναφέρει η έκθεση της διεθνούς Μ.Κ.Ο. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται πολυεθνικές όπως οι εταιρίες Cargill, Archer-Daniels-Midland Company (ADM) και Bunge Ltd Financial Corp, σαν τρεις από τους μεγαλύτερους ομίλους του βιομηχανικού αγροτοδιατροφικού τομέα που δραστηριοποιούνται στη Βραζιλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κόσοβο: Σύγκρουση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων με Σέρβους διαδηλωτές

Βρετανία: Σειρά των δημοσίων υπαλλήλων να απεργήσουν

Χαμενεΐ: το Ιράν είναι θετικό στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο

Ένας θρίαμβος, μια ήττα, μια σύγκριση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα