ΑΘΗΝΑ
06:06
|
26.04.2024
Αρνούνται να υπογράψουν την προτεινόμενη διακήρυξη για την εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κρατών του Ειρηνικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Νήσοι του Σολομώντα δήλωσαν στα κράτη του Ειρηνικού που προσκλήθηκαν σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι δεν θα υπογράψουν τη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, προκαλώντας ανησυχία για τους δεσμούς των νησιών με την Κίνα.

Οι ηγέτες από το μπλοκ του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού έχουν προσκληθεί στη διήμερη Σύνοδο του Λευκού Οίκου που ξεκινά την Τετάρτη, στην οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ανταγωνιστεί την Κίνα για επιρροή στον στρατηγικά σημαντικό Νότιο Ειρηνικό.

Οι Νήσοι του Σολομώντα, οι οποίες συνήψαν σύμφωνο ασφαλείας με την Κίνα τον Απρίλιο, έστειλαν επιστολή στο Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, όπου του ζήτησαν να ειδοποιήσει τα υπόλοιπα μέλη ότι δεν θα υπογράψουν μια προτεινόμενη διακήρυξη για την εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ειρηνικού, η οποία θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στις 29 Σεπτεμβρίου, και χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν το θέμα κοινοβουλευτικά.

Ο Πρόεδρος των Ομοσπονδιακών Πολιτειών της Μικρονησίας, Ντέιβιντ Πανουέλο, δήλωσε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον ότι οι χώρες επεξεργάζονται τη διακήρυξη της συνόδου κορυφής που θα καλύπτει πέντε θεματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της γεωπολιτικής και της ασφάλειας της Περιοχή του Ειρηνικού, το εμπόριο και βιομηχανικούς και εμπορικούς δεσμούς.

Το γραφείο του πρωθυπουργού των Νήσων του Σολομώντα Μανασέ Σογκαβάρε δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, αντίστοιχα και ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο πρωθυπουργός των Νήσων έχει γίνει αρκετές το επίκεντρο της κριτικής για τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την Κίνα.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Νήσων Σολομώντος Μάθιου Ουέιλς έγραψε σε ένα tweet: «Παράξενη ασυνέπεια. Οι συμφωνίες με την Κίνα υπογράφονται μυστικά και κρατούνται μυστικές. Τώρα που επιμένει το Κοινοβούλιο πρέπει να ασχοληθεί με την περιφερειακή συμφωνία με τις ΗΠΑ; Η ανειλικρίνεια είναι μεγάλη!»

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ο Πανουέλο είπε ότι τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού είχαν συνειδητοποιήσει τη σημασία της «ισχύος σε αριθμούς» και κάλεσε τις υπερδυνάμεις να τους μιλήσουν για τα πιο σημαντικά ζητήματα για την περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει ηγέτες από τα νησιά του Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα σε αυτό που ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ως μια πρωτοπόρασ σύνοδο κορυφής περιφερειακών ηγετών στην Ουάσιγκτον, εν μέσω αυξανόμενης αντιπαλότητας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στον Ειρηνικό.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, λίγο αφότου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ξεκίνησε μια περιοδεία σε οκτώ έθνη στην περιοχή του Ειρηνικού που διήρκεσε 10 ημέρες.

Η σύνοδος κορυφής είναι η τελευταία σε μια καταιγίδα διπλωματικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ στην περιοχή φέτος. Απευθυνόμενος στο Φόρουμ των Νήσων Ειρηνικού, τον βασικό περιφερειακό όμιλο, τον Ιούλιο, η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είπε ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν ένα «νέο κεφάλαιο» συνεργασίας με την περιοχή, ανοίγοντας νέες πρεσβείες και αυξάνοντας τη χρηματοδότηση και την αναπτυξιακή υποστήριξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα