ΑΘΗΝΑ
14:06
|
30.04.2024
Είναι ομολογία τρομοκρατικής επίθεσης στον Nord Stream, ρωτά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. «Εσκεμμένη ενέργεια», βλέπει αλλά αλλιώς ο Μπορέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση ότι η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντεκ Σικόρσκι, ο οποίος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, για τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, μπορεί να θεωρηθεί ως επίσημη δήλωση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, νυν ευρωβουλευτής, Ράντεκ Σικόρσκι, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ… για το σημερινό περιστατικό στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Πρόκειται για επίσημη δήλωση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» έγραψε χθες στον λογαριασμό της στο Telegram η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Μπορέλ: Εσκεμμένες ενέργειες

Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε, σήμερα Τετάρτη, ότι τα περιστατικά με διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης πράξης.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης πράξης. Θα υποστηρίξουμε κάθε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρεται σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή και ενωτική απάντηση», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν αποτελεί επίθεση εναντίον μας», λέει η Σουηδία

Η πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία, δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. «Δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία διότι δεν έγινε στην επικράτειά μας», σημείωσε η Λίντε. «Πρόκειται για ένα διεθνές περιστατικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσέφερε υποστήριξη για να βρεθεί τι συνέβη, πρόσθεσε η Λίντε, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν ενημερωθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα