ΑΘΗΝΑ
13:41
|
26.04.2024
Οι επιθεωρήσεις που προβλέπει η συνθήκη New START, η οποία πρόκειται να λήξει το 2026, έχουν ανασταλεί από το 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει την πιθανότητα μιας δια ζώσης συνάντησης μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών διαπραγματευτών για μια συνθήκη-ορόσημο για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων η οποία πρόκειται να λήξει το 2026.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην αναβίωση των επιθεωρήσεων βάσει της συνθήκης New START.

Η Ζαχάροβα ανέφερε πως εξετάζεται το θέμα της επανέναρξης των επιθεωρήσεων που προβλέπει η συνθήκη, οι οποίες έχουν ανασταλεί από το 2020, αρχικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. «Μελετώνται οι δυνατότητες διεξαγωγής δια ζώσης συνεδρίασης της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής», πρόσθεσε.

Η συνθήκη θέτει όρια στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά και περιγράφει τους όρους επαλήθευσης και επιθεώρησης των πυρηνικών οπλοστασίων της άλλης πλευράς.

Η Μόσχα δήλωσε τον Αύγουστο ότι εξετάζει μια νέα συνεδρίαση της επιτροπής, καθώς και μια πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την παράταση της συνθήκης, μιας από τις λίγες σημαντικές διπλωματικές συμφωνίες που παραμένουν σε ισχύ μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα