ΑΘΗΝΑ
07:29
|
25.04.2024
Παρουσίασε την κρίση σαν «διεθνές πρόβλημα» υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή της τόλμησε να αντιδράσει «άμεσα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαντήσεις στη σκληρή κριτική που δέχεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής της επιχείρησε να δώσει νωρίτερα απόψε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους του BBC.

Η Τρας υπερασπίστηκε το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στις 16 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ και το οποίο ευνοεί κυρίως τους πολύ πλούσιους και τις πολύ μεγάλες εταιρίες και επιχειρήσεις.

Η πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως οι περισσότεροι πολίτες θα νιώσουν τις «θετικές» επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησής της «μακροπρόθεσμα» προσθέτοντας πως η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν έπαιρνε τα μέτρα που εξήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

«Είναι σωστό το σχέδιο που ετοιμάσαμε. Βεβαίως, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα είναι αντίθετοι με συγκεκριμένα μέτρα. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα εύκολο. Αλλά εμείς πρέπει να το κάνουμε» ανέφερε η Τρας.

Προσπαθώντας να απαντήσει σε βροχή ερωτήσεων για τις μεγάλες μειώσεις φόρων στους πάμπλουτους Βρετανούς, μίλησε για «δύσκολες αποφάσεις» και για «έκτακτα μέτρα».

Απέφυγε στη συνέχεια, όπως επισήμαναν βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών,  να απαντήσει σε ερωτήσεις για το τι θα γίνει με την αύξηση του κόστους δανεισμού κυμαινόμενων επιτοκίων για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας αλλά και για τους συνταξιούχους.

Με τη σκέψη στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος που αναμένεται την επόμενη βδομάδα στο Μπέρμιγχαμ η Τρας παρουσίασε την οικονομική και ενεργειακή κρίση σαν «διεθνές πρόβλημα» υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή της τόλμησε να αντιδράσει «άμεσα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Αναφερόμενη στον μίνι-προϋπολογισμό και τον κρατικό δανεισμό ύψους δεκάδων δις. στερλινών για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ενέργειας, η Τρας είπε πως η κυβέρνησή της επιχείρησε να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα μία καλύτερη πορεία της οικονομίας «για την ανάπτυξη και τους μισθούς». Κατέληξε δε λέγοντας:

«Αυτό συμπεριλαμβάνει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων και ως πρωθυπουργός είμαι έτοιμη να πάρω δύσκολες αποφάσεις και αν το κάνω στη σωστή στιγμή».

Μπροστά 33% οι Εργατικοί έναντι Συντηρητικών

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας διεύρυνε σε 33 ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμά του έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν στις χρηματαγορές οι σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης.

Πρόκειται για το υψηλότερο προβάδισμα που είχαν ποτέ οι Εργατικοί σε δημοσκόπηση του YouGov και για το μεγαλύτερο ποσοστό που εξασφάλισε το κόμμα σε οποιαδήποτε δημοσκόπηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στη δημοσκόπηση του YouGov για την πρόθεση ψήφου, το 54% επέλεξε το Εργατικό Κόμμα έναντι 21% που στήριξε τους Συντηρητικούς. Η έρευνα διεξήχθη το προηγούμενο διήμερο με τη συμμετοχή 1.712 ενηλίκων.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov, αυτήν την εβδομάδα, το 45% υποστήριξε τους Εργατικούς έναντι 28% που τάχθηκε υπέρ των Συντηρητικών. ’λλες τρεις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, έδειξαν επίσης ευρύ προβάδισμα των Εργατικών: +21% (Survation), +19% (Deltapoll) και +17% (Redfield & Wilton Strategies).

Η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 6 Σεπτεμβρίου αφού εξασφάλισε την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, το 2024.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές εκλογικές ήττες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα