ΑΘΗΝΑ
09:56
|
19.04.2024
Oι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν φόβους ότι o Nord Stream 1 θα καταστεί μη λειτουργικός για πάντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το θρίλερ με τις διαρροές από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, με τις λιμενικές αρχές της Σουηδίας να αναφέρουν πως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή αερίου.

Μιλώντας στην σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος ανέφερε πως δύο από τις τέσσερις διαρροές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας, ενώ οι άλλες δύο εντοπίζονται στην ΑΟΖ της Δανίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας, λόγω των ρωγμών έχει ήδη διαρρεύσει το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας. Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση, ενώ δεν εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν φόβους ότι o Nord Stream 1 θα καταστεί μη λειτουργικός για πάντα μετά από τις μεγάλες διαρροές, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στους αγωγούς και θα προκαλέσει διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

«Οι ύποπτες πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα ήταν πιθανώς προμελετημένες επιθέσεις με χρήση υποβρύχιων εκρηκτικών μηχανισμών που πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως» δήλωσε στο Sky News μια πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Η πηγή έκανε λόγο για νάρκες που θα μπορούσαν να είχαν ποντιστεί στον βυθό της θάλασσας, να είχαν ριφθεί από σκάφος ή και να είχαν τοποθετηθεί δίπλα στους αγωγούς Nord Stream με υποβρύχιο drone πριν από μήνες ή και χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα