ΑΘΗΝΑ
14:03
|
09.12.2022
Το σκήπτρο με τις περισσότερες δολοφονίες ακτιβιστών του περιβάλλοντος παγκοσμίως κρατάει η Λατινική Αμερική, με πρώτο το Μεξικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι οικολόγοι σκοτώθηκαν πέρυσι στη Λατινική Αμερική από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας υπεράσπισης Global Witness, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απειλή για τους ακτιβιστές στην πλούσια σε πόρους περιοχή.

Από τους 200 περιβαλλοντολόγους που σκοτώθηκαν παγκοσμίως το 2021, τα τρία τέταρτα από αυτούς ήταν από τη Λατινική Αμερική, αναφέρει η έκθεση. Ο συνολικός αριθμός είναι μικρότερος από τους 227 νεκρούς το 2020, αλλά αντιπροσωπεύει μια αύξηση για χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία, η Νικαράγουα και το Περού, που μαζί αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών θανάτων.

Το Μεξικό είχε 54 περιπτώσεις θανάτων οικολόγων ακτιβιστών πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και ένα άλμα από τους 30 θανάτους που αναφέρθηκαν το 2020. Η Κολομβία είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό με 33 θανάτους, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία με 26 περιπτώσεις, σύμφωνα με την οργάνωση Global Witness.

Πάνω από το 40% των θανατηφόρων επιθέσεων ήταν εναντίον αυτόχθονων, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, υποστηρίζει η έκθεση.

«Αυτές οι θανατηφόρες επιθέσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φάσματος απειλών κατά υπερασπιστών του περιβάλλοντος που στοχοποιούνται από κυβερνητικούς, επιχειρηματικούς και άλλους μη κρατικούς παράγοντες με βία, εκφοβισμό, συκοφαντικές εκστρατείες και ποινικοποίηση», ανέφερε η Global Witness στην έκθεσή της.

Στο Μεξικό, οι προκαταρκτικές έρευνες οδήγησαν ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να πιστέψουν ότι οι τοπικές αρχές εμπλέκονται στο 40% περίπου των δολοφονιών περιβαλλοντικών ακτιβιστών, αν και μόνο δύο από τις 45 υποθέσεις οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών για έναν ύποπτο.

Η Global Witness διαπίστωσε ότι οι συγκρούσεις για τη γη ήταν βασική αιτία σε πολλές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης πόρων, της υλοτομίας, της εξόρυξης και της γεωργίας μεγάλης κλίμακας.

«Αυτό το ποσοστό είναι πιθανό να είναι υψηλότερο καθώς οι λόγοι πίσω από τις επιθέσεις σε υπερασπιστές του περιβάλλοντος συχνά δεν διερευνώνται σωστά ούτε αναφέρονται», ανέφερε η έκθεση.

Οι δραστηριότητες εξόρυξης και υλοτομία ήταν ο τομέας που συνδέθηκε με τον υψηλότερο αριθμό δολοφονιών σε 27 περιπτώσεις. Το Μεξικό είχε 14 από αυτές τις επιθέσεις, ακολουθούμενες από τις Φιλιππίνες με έξι και τη Βενεζουέλα με τέσσερις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φουντώνει η κούρσα διαδοχής για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου

Αλήθεια, για τα παιδιά, θα μιλήσουμε ποτέ;

Η Γαλλία παρέχει δωρεάν τα προφυλακτικά στους νέους 18-25 ετών

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα