ΑΘΗΝΑ
21:14
|
07.12.2022
Ο Μακρόν ξεκινά νέα κόντρα με τα συνδικάτα προσπαθώντας να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης που σήμερα φθάνουν κατά μέσο όρο τα 60,8 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με διάλυση της βουλής απείλησε απόψε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το κοινοβούλιο σε περίπτωση που κινήσει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του με αφορμή την κόντρα που έχουν αρχίσει με κόμματα της αντιπολίτευσης για το συνταξιοδοτικό.

Στη διάρκεια δείπνου που έδωσε απόψε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Ηλίσια Πεδία, ο Μακρόν εμφανίστηκε συγκαταβατικός σε ό,τι αφορά την αύξηση του χρόνου διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικάτων ανακοινώνοντας πως μπορεί να καταθέσει το νομοσχέδιο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στη βουλή το καλοκαίρι του 2023.

 Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν αποκλείει την προσφυγή στις κάλπες,εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να εγκριθεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που σήμερα κατά μέσο όρο είναι στα 60,8 χρόνια (σ.σ. Το δεύτερο χαμηλότερο όριο συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ, μετά το Λουξεμβούργο που έχει μέσο όρο συνταξιοδότησης στα 60,5χρόνια.). Απείλησε ακόμη να κάνει χρήση της ρήτρας «49.3» του συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα σε μία κυβέρνηση να περνά νόμους ακόμη και εάν δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή.

Macron faces first major strike since re-election as unions oppose pension  reform – Hill Daily Feed Mail

Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας που ρωτήθηκε αργότερα σχετικά  δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εφόσον ο Μακρόν δεν καταφέρει να περάσει η «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού. Όπως είπε:

«Ο πρόεδρος θεωρεί ότι … αν κάποια στιγμή η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμμαχήσει για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης, τότε θα αποτανθεί στο γαλλικό λαό».

Γενική απεργία ενάντια σε ακρίβεια και αύξηση ορίου συνταξιοδότησης

Σήμερα πάντως από νωρίς πολλές χιλιάδες Γάλλων εργαζομένων έκαναν απεργία και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κύμα ακρίβειας που εξασθενεί την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών αλλά και για τα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση των ορίων της συνταξιοδότησης.

Χιλιάδες Γάλλοι εργαζόμενοι απαίτησαν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 2.000 ευρώ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διατήρηση των ορίων συνταξιοδότησης στα σημερινά επίπεδα που κατά μέσο όρο είναι λίγο πάνω από τα 60 έτη (60,8 χρόνια).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μενέντεζ: «Δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία» ο νόμος NDAA

Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τι απαντά η Αθήνα στην Τρίπολη για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε πρόταση λογιστικού ελέγχου της βοήθειας στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα