ΑΘΗΝΑ
18:18
|
26.04.2024
Κοινές ναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιήσουν αύριο ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ολοκλήρωσε σήμερα το τετραήμερο ταξίδι της στην Ασία με μια στάση στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας (JSA), την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την Κορεατική Χερσόνησο, καθώς τόνισε τη «σιδερένια» δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ενώ η Χάρις βρισκόταν στην Ιαπωνία, έπειτα από την εκτόξευση ενός ακόμα πυραύλου πριν η Αμερικανή αντιπρόεδρος φύγει από την Ουάσινγκτον την Κυριακή.

Στη JSA, ένας Νοτιοκορεάτης αξιωματικός επεσήμανε στη Χάρις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια πλευρά ενώ ένας Αμερικανός αξιωματικός της υπέδειξε μερικές από τις άμυνες κατά μήκος της στρατιωτικής διαχωριστικής γραμμής, συμπεριλαμβανομένων περιφράξεων από συρματόπλεγμα και νάρκες claymore και την ενημέρωσε για τις τακτικές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.

Η Χάρις περιέγραψε τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας ως προκλήσεις που είχαν σκοπό να «αποσταθεροποιήσουν την περιοχή» και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα παραμένουν δεσμευμένες στην «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας.

«Δεν μπορώ να δηλώσω αρκετά ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας της Κορέας είναι σιδερένια», ανέφερε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Στον Νότο βλέπουμε μια ακμάζουσα δημοκρατία. Στον Βορρά βλέπουμε μια στυγνή δικτατορία».

Νωρίτερα, η Χάρις συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, στο γραφείο του στη Σεούλ και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τη χώρα με το πλήρες φάσμα των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους σε περίπτωση πολέμου, ανέφερε το γραφείο του Γιουν. Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν μια απροσδιόριστη ισχυρότερη απάντηση σε μεγάλες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης μιας πυρηνικής δοκιμής.

Η Χάρις και ο Γιουν αναμενόταν επίσης να συζητήσουν την επέκταση των οικονομικών και τεχνολογικών συνεργασιών και την αποκατάσταση των τεταμένων δεσμών μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας τους με την Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει κοινές τακτικές ναυτικές ασκήσεις μαζί με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ την Παρασκευή. Σκοπός των ασκήσεων που θα διεξαχθούν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών των τριών χωρών και η ανάπτυξη αντιμέτρων εναντίον υποβρυχίων, με στόχο έναν «ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα