ΑΘΗΝΑ
14:27
|
26.04.2024
Κλιμακώνεται η αναταραχή στο Ιράκ μια μέρα μετά την νέα απόπειρα εισβολής στο κοινοβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις πύραυλοι έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες αποστολές, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα το πρωί, σπάζοντας εβδομάδες ηρεμίας.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ενώ σύμφωνα με τις τοπικές αρχές δεν αναφέρθηκαν θύματα, σε μια επίθεση που έρχεται μια μόλις μέρα μετά την χθεσινή απόπειρα υποστηρικτών του σημαίνοντος σιίτη θρησκευτικού ηγέτη του Ιράκ Μουκτάντα αλ Σάντρ, να εισβάλουν στην Πράσινη Ζώνη καθώς το ιρακινό κοινοβούλιο διεξήγαγε συνεδρίαση για την παραίτηση του προέδρου του.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προχωρήσουν πέρα από τις δυνάμεις ασφαλείας που φρουρούσαν το κοινοβούλιο, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ ανέφεραν επίσης ότι και το απόγευμα της Τετάρτης, τρεις αυτή τη φορά πύραυλοι Katyusha, έπληξαν την Πράσινη Ζώνη.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη είναι συχνές τα τελευταία χρόνια, αν και υπήρξε μείωση του αριθμού τους, τους τελευταίους μήνες.

Η τρέχουσα πολιτική κρίση του Ιράκ προέρχεται από μια διαμάχη μεταξύ του αλ-Σαντρ, ο οποίος έχει την υποστήριξη εκατομμυρίων Ιρακινών, και του οποίου το μπλοκ βρέθηκε στην κορυφή στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου , και των αντιπάλων του από το «Πλαίσιο Συντονισμού», που οδήγησαν στην αδυναμία συνεννόησης για την εκλογή νέου Προέδρου, Πρωθυπουργού και Προέδρου Βουλής.

Ενώ ο αλ Σαντρ και το Πλαίσιο Συντονισμού είναι σιίτες, το τελευταίο υποστηρίζεται από το Ιράν, ενώ ο αλ Σαντρ παρουσιάζεται ως «ιρακινός εθνικιστής» που επιδιώκει να τερματίσει την επιρροή του Ιράν στη χώρα, παρά τις προηγούμενες σχέσεις του με την Τεχεράνη.

Τον Αύγουστο ξέσπασαν μάχες μεταξύ πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν τις δύο πλευρές, αφήνοντας πίσω τους  περισσότερους από 30 νεκρούς στη χειρότερη βία που έχει δει η Βαγδάτη εδώ και χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα