ΑΘΗΝΑ
13:45
|
09.12.2022
Η Λιζ Τρας κατάφερε, σε λιγότερο από ένα μήνα στην κυβέρνηση, να κάνει τους μισούς Βρετανούς να την μισήσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν καλά-καλά η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, κλείσει τον πρώτο μήνα στην εξουσία, έχει καταφέρει κάτι που ελάχιστοι προκάτοχοί της το πέτυχαν: Πάνω από το 50% του λαού της θέλουν να παραιτηθεί άμεσα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, που θεωρείται ο βασικός «αρχιτέκτονας» του μίνι προϋπολογισμού που παρουσίασαν στις 16 Σεπτέμβρη προσφέροντας κυρίως προκλητικές φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων στους πλούσιους Βρετανούς, στους τραπεζίτες και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον κρατικό δανεισμό πάνω από 60 δις. στερλίνες για ένα εξάμηνο στέλνοντας το λογαριασμό στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, μία εβδομάδα μετά την πολιτικοοικονομική αναταραχή που προκάλεσε το οικονομικό σχέδιο της Τρας, το 51% των ερωτηθέντων είπε ότι η νέα πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί. Μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 36%.

Ακόμη μεγαλύτερο, στο 54%, είναι το ποσοστό εκείνων που θέλουν να παραιτηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ (41% μεταξύ των Συντηρητικών).

Η Τρας έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 6 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ.

Όπως είναι γνωστό, το δημοσιονομικό και φορολογικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Κουάρτενγκ την περασμένη εβδομάδα εξελίχθηκε σε φιάσκο, εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης που αντιμετωπίζει η χώρα, ρίχνοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου σε ιστορικό χαμηλό αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί κατεπειγόντως στην αγορά κρατικών ομολόγων για να ηρεμήσει τις αγορές.

Η Τρας, αφού τήρησε σιγή επί μία εβδομάδα, εμφανίστηκε την Πέμπτη στην τηλεόραση του BBC και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει το σχέδιό της.

Η πρωθυπουργός θα συμμετάσχει από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος στο Μπέρμιγχαμ και εκεί αναμένεται να πάρει «ανάλογα» μηνύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γαλλία παρέχει δωρεάν τα προφυλακτικά στους νέους 18-25 ετών

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Πρόσφυγες Ροχίνγκια έρμαιο των κυμάτων για σχεδόν δέκα ημέρες

Σε κατ’οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Φραγκούλη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα